Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Resipi Gulai Lemak Udang Dengan Pucuk Paku, Confirm Tak Cukup Satu Pinggan Nasi!

https://ift.tt/b6zVX1C

gulai lemak udang

Kalau teringin nak makan masakan kampung, gulai lemak udang dengan pucuk paku ini memang wajib cuba. Kombinasi rasa lemak santan, pedas cili api dan manis udang segar, ditambah pula dengan pucuk paku yang lembut memang padu!

Resipi ini mudah saja tapi hasilnya memang buat makan bertambah. Sesuai sangat kalau nak masak cepat tapi tetap nak makan lauk kampung yang membuka selera. Jom cuba resipi penuh di bawah!

Baca juga: Resipi Udang Harimau Kam Heong, Bau Wangi Menggoda Buat Selera Terangkat!

RESEPI GULAI LEMAK UDANG DAN PUCUK PAKU PAKIS

gulai lemak udang

Bahan tumbuk:

  • 6 biji cili padi (ikut tahap pedas masing-masing)
  • 4 ulas bawang kecil (bawang rose)
  • 1 inci kunyit hidup
  • Sedikit belacan
  • Sedikit ikan bilis

Bahan lain:

  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 kotak kecil santan (200ml)
  • Sedikit air
  • Sedikit garam (ikut rasa)
  • 1 keping asam keping
  • Udang segar (dibersihkan)
  • 1 ikat pucuk paku (dikerat dan dibersihkan)

Cara memasak:

  1. Tumbuk semua bahan dalam senarai bahan tumbuk hingga lumat.
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk. Tambah serai dan sedikit air.
  3. Nyalakan api sederhana dan biarkan bahan reneh sekejap supaya naik bau.
  4. Masukkan santan dan kacau perlahan supaya tak pecah santan.
  5. Tambahkan garam dan asam keping.
  6. Biarkan kuah mendidih perlahan.
  7. Masukkan udang dan biarkan ia masak sekejap.
  8. Akhir sekali, masukkan pucuk paku. Gaul rata dan tunggu hingga pucuk paku layu.
  9. Bila dah layu, tutup api dan sedia untuk dihidang!

Sumber: Dea Noorfaizura

Baca juga: Resipi Kari Udang & Bendi, Ada Lebihan Kuah Sesuai Untuk Cicah Roti

The post Resipi Gulai Lemak Udang Dengan Pucuk Paku, Confirm Tak Cukup Satu Pinggan Nasi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan