Resepi Lempeng Lembut Tanpa Minyak, Gebunya Bukan Biasa-Biasa!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Tak kira waktu pagi atau petang, ramai yang suka makan lempeng sambil cicah dengan sambal. Oleh itu, kami nak ajak anda cuba resepi Lempeng lembut tanpa minyak ini.
Lempeng adalah salah satu hidangan tradisional Malaysia kesukaan ramai yang sering dihidangkan untuk sarapan pagi dan minum petang. Selain dibuat secara kosong, ia juga boleh dibuat dengan menggunakan kelapa dan pisang.
Misza Manap telah kongsikan resepi Lempeng lembut di Facebook yang membuatkan ramai tertarik kerana hasilnya cantik dan gebu. Jom kita cuba!
Baca juga: Cara Buat Lempeng Guna Roti Gardenia, Cepat Siap Dengan 5 Langkah!
RESEPI LEMPENG LEMBUT
Bahan-bahan:
- 3 cawan tepung gandum
- 2 biji telur gred C
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu marjerin jenama Pelangi
- Air (cairnya macam buat kuih ketayap)
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, campurkan tepung gandum, telur, garam dan marjerin dalam satu bekas.
2. Selepas itu, letak air mengikut tahap cair yang dimahukan
3. Kemudian, gaul adunan sampai sebati.
4. Seterusnya, panaskan kuali dengan menggunakan api paling perlahan.
5. Selepas itu, tuang sesenduk adunan ke atas kuali.
6. Biarkan sebentar dan terbalikkan.
7. Ulang langkah 5 sampai habis adunan. Siap untuk dihidang!
Jika sudah menggunakan marjerin dalam adunan, anda tak perlu lagi menyapu minyak pada kuali kerana Lempeng takkan melekat. Pada masa yang sama, ia membantu menjimatkan minyak masak di rumah.
Selamat mencuba!
Sumber: Misza Manap
Baca juga: Lempeng Pisang Kelapa, Orang Dulu Guna Pisang Jenis ‘Ini’ Baru Sedap
The post Resepi Lempeng Lembut Tanpa Minyak, Gebunya Bukan Biasa-Biasa! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan