Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Rahsia Sup Daging Sedap Sampai Jilat Mangkuk, Resipi Ini Buat Orang Makan Tak Henti!

https://ift.tt/TiBZoWU

cara masak sup daging

Kalau anda tengah tercari cari cara masak sup daging yang betul betul sedap sampai buat orang makan tak henti, anda memang wajib cuba resipi yang akan kami kongsikan ini.

Sup daging ni bukan saja wangi dan berperisa, tapi kuahnya yang pekat dan penuh rasa memang buat sesiapa saja tergoda. Sekali hirup, terus rasa puas. Ditambah pula bila dihidang panas panas bersama nasi putih, memang satu keluarga akan makan sampai licin.

Apa yang menarik, resipi ini tak guna bahan yang susah atau pelik pun. Semuanya ringkas dan mudah dicari. Yang penting, ikut langkah dengan betul supaya rasa dia padu dan sedap lain macam.

Baca juga: Resipi Sup Kaki Ayam Tanpa Tumis, Ada ‘Petua’ Kalau Nak Lagi Sedap!

RAHSIA DAN CARA MASAK SUP DAGING YANG SEDAP

cara masak sup daging

Bahan-bahan:

  • 1 kg daging tetel
  • 1 kg daging batang pinang
  • 1 paket bebola daging
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 8 ulas bawang putih
  • Halia sebesar ibu jari
  • 5 ulas bawang merah (untuk bawang goreng)
  • 25g rencah sup
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 2 sudu besar stok ayam
  • 2 sudu besar serbuk lada putih
  • Daun sup secukupnya

Cara-cara:

  1. Rebus daging tetel menggunakan pressure cooker selama 3 minit. Daging batang pinang pula direbus secara biasa, seketika sahaja.
  2. Panaskan air, kuantiti agak-agak ikut banyak mana kuah yang anda nak.
  3. Masukkan halia, bawang putih dan lada hitam yang telah ditumbuk, bersama akar daun sup, stok ayam, serbuk lada putih, rencah sup dan sup bunjut.
  4. Bila air dah mendidih, masukkan daging tetel, daging batang pinang dan bebola daging.
  5. Sementara itu, goreng bawang merah hingga perang dan naik bau. Dah cantik keperangannya, tuang terus ke dalam periuk sup.
  6. Perasakan ikut citarasa dan akhir sekali taburkan daun sup.

Sumber: Yayar B. Aawang Noh

Baca juga: Resipi Sup Sayur Yang Ringan & Cepat Dimasak, Simple Tapi Mengenyangkan!

The post Rahsia Sup Daging Sedap Sampai Jilat Mangkuk, Resipi Ini Buat Orang Makan Tak Henti! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan