Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Rahsia Ikan Siakap Stim Sedap & Tak Hanyir, Rasa Sama Macam Makan Dekat Kedai Siam!

https://ift.tt/AgESYDP

resepi ikan siakap stim

Kalau sebut resepi ikan siakap stim, mesti terbayang aroma serai dan limau yang menyegarkan, ditambah pula dengan rasa pedas dan masam yang buat kita tak sabar nak suap nasi. Rasanya juga sebiji sama seperti yang dijual di kedai masakan panas Thai.

Ramai yang risau nak masak ikan stim sebab takut ikan bau hanyir. Tapi dengan gabungan bahan segar macam daun ketumbar, cili padi, limau kasturi dan sos ikan, rasa kuah stim ini terus wangi, masam dan pedas.

Apa yang paling menarik, resipi ini tak guna banyak bahan pelik-pelik. Semuanya mudah dicari dan cara masaknya pun ringkas. Sesuai sangat untuk anda yang nak cuba menu sihat tapi masih cukup rasa.

Baca juga: Resipi Kuah Tiga Rasa Asli Thai, Curah Atas Ikan Siakap Rangup Memang Padu!

RESEPI IKAN SIAKAP STIM LIMAU

resepi ikan siakap stim

Bahan A (Untuk ditumis / dikukus bersama):

  • Serai – dicincang halus
  • Halia – dicincang halus
  • Bawang putih – dicincang halus
  • Cili padi – dicincang halus (ikut tahap kepedasan masing-masing)
  • Beberapa hirisan bawang putih – dihiris nipis
  • Daun ketumbar – dicincang halus bersama batang
  • Akar daun ketumbar – (optional tapi sangat disarankan, kukus sekali)

Bahan B (Sos stim Thai:

  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan
  • Gula (boleh tambah ikut rasa)
  • Garam secukup rasa
  • 3-4 sudu besar air
  • Perahan air limau kasturi (dari 2-3 biji, ikut rasa masam yang diingini)

Bahan C (Untuk kukusan):

  • 1 ekor ikan siakap – dibersihkan dan dikelar sedikit
  • Beberapa hirisan halia
  • Serai – diketuk

Cara memasak:

  1. Cincang halus serai, halia, bawang putih dan cili padi. Hiris bawang putih nipis untuk tambahan aroma dan tekstur semasa kukus.
  2. Dalam mangkuk, campurkan sos tiram, sos ikan, gula, garam dan air. Gaul rata hingga larut
  3. Masukkan semua bahan cincang (termasuk daun ketumbar dan batangnya) ke dalam mangkuk sos. Tambah perahan air limau kasturi. Gaul rata hingga sebati.
  4. Letakkan hirisan halia dan serai yang diketuk ke dalam perut ikan siakap. Ini membantu mengurangkan hanyir dan memberi aroma segar.
  5. Letakkan ikan dalam loyang atau pinggan tahan panas. Tuang semua bahan campuran sos dan herba tadi ke atas ikan. Kukus selama 15–20 minit (bergantung pada saiz ikan) hingga isi ikan masak sepenuhnya.
  6. Angkat dan hidangkan panas-panas. Aromanya wangi, rasa segar dan pedas-pedas masam, memang buat terliur!

Sumber: Yuhafiqah Mohd Yunus

Baca juga: Resipi Ikan Siakap Masak Pedas, Sekali Cuba Terus Jadi Peminat Nombor Satu!

The post Rahsia Ikan Siakap Stim Sedap & Tak Hanyir, Rasa Sama Macam Makan Dekat Kedai Siam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan