Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Rahsia Buat Ikan Rebus Asam Picit Yang ‘Padu’, Lauk Kampung Yang Bikin Kecur Air Liur!

https://ift.tt/oc20OXq

ikan rebus asam picit

Kadang-kadang lauk simple pun boleh buat kita rasa puas hati. Contohnya resipi ikan rebus asam picit ini. Ikan rebus dicurah dengan kuah air asam yang pedas, masam, masin dan berbau harum belacan bakar, terus rasa nak tambah nasi dua tiga pinggan!

Yang menariknya, hidangan ini sangat mudah disediakan dan bahan-bahan pun ringkas saja. Tak perlu menumis, tak perlu guna banyak minyak. Tapi rasanya tetap sedap meletup!

Kalau tengah malas masak lauk berat atau dah bosan dengan kari dan gulai, bolehlah cuba menu ni. Jom tengok cara nak buat ikan rebus asam picit ini di bawah. Resipi yang ringkas, tapi hasilnya luar biasa!

Baca juga: Rahsia Ikan Siakap Stim Sedap & Tak Hanyir, Rasa Sama Macam Makan Dekat Kedai Siam!

RESEPI IKAN REBUS ASAM PICIT

ikan rebus asam picit

Bahan-bahan:

  • 6-7 batang cili padi (ikut tahap kepedasan yang disukai)
  • Sedikit belacan yang telah dibakar
  • Asam jawa (dibancuh dengan sedikit air suam)
  • Gula
  • Garam
  • Serbuk perasa (jika suka)
  • Ikan rebus (direbus dengan asam keping dan sedikit garam untuk hilangkan hanyir)
  • Tomato (dihiris)
  • Bawang merah (dihiris
  • Ulam-ulaman (seperti bendi, direbus terlebih dahulu)

Cara penyediaan:

  1. Dalam mangkuk, campurkan cili padi yang telah dipatah-patahkan, belacan bakar, air asam jawa, sedikit gula, garam dan serbuk perasa.
  2. Gaul rata semua bahan hingga sebati. Tambahkan air suam sedikit demi sedikit, jangan terlalu banyak supaya kuah tidak terlalu cair.
  3. Susun ikan rebus (rebus dengan asam keping dan garam) dalam pinggan, beserta hirisan bawang merah, tomato dan ulam-ulaman seperti bendi yang telah direbus.
  4. Kemudian tuangkan campuran asam picit tadi ke atas ikan.
  5. Sedia untuk dihidangkan! Bila nak makan, gaul-gaulkan sekali semua bahan di atas ikan. Perghh, memang padu rasa bila gigit bawang, tomato dan ikan.

Sumber: Farahatika

Baca juga: Resipi Ikan Sambal Minang, Masak Guna Cara Ini Boleh Tahan Lama!

The post Rahsia Buat Ikan Rebus Asam Picit Yang ‘Padu’, Lauk Kampung Yang Bikin Kecur Air Liur! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan