Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Cekodok Pisang Kembong Tanpa Serbuk Penaik, Dah Sejuk Pun Sedapnya Tak Hilang

https://ift.tt/6V5MRNa

resepi cekodok pisang simple

Kalau anda sedang mencari resepi cekodok pisang simple tapi hasilnya gebu dan sedap, artikel ini istimewa untuk anda!

Ada sesetengah orang, setiap kali buat cekodok pasti hasilnya mesti leper, berminyak dan tak kembung langsung.

Tapi selepas cuba resipi ini, cucur dijamin akan kembung cantik, tak leper dan yang paling menarik, dah sejuk pun masih lembut dan sedap dimakan.

Hanya dengan beberapa bahan asas dan tanpa serbuk penaik, anda boleh hasilkan cucur yang rangup di luar, isi dalamnya lembut dan penuh rasa pisang.

Baca juga: Tip Buat Cucur Jagung Yang Super Rangup, Rahsianya Jangan Bancuh Dengan ‘Air’!

RESEPI CEKODOK PISANG SIMPLE

resepi cekodok pisang simple

Bahan-bahan:

  • 4 cawan pisang ranum (sukat selepas dilenyek)
  • 3 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan gula (kurangkan jika pisang dah manis)
  • 1 sudu kecil garam

Cara-cara:

  1. Lenyek pisang ranum sehingga halus menggunakan garpu atau masher. Pastikan tiada ketulan besar untuk memastikan adunan sebati.
  2. Tambahkan tepung beras, gula dan garam ke dalam pisang yang telah dilenyek.Gaul rata hingga semuanya larut.
  3. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat, cukup bila boleh disudu dan masih memegang bentuk.
  4. Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Pastikan minyak cukup panas sebelum mula menggoreng.
  5. Gunakan sudu atau jari untuk mengambil adunan dan jatuhkan perlahan ke dalam minyak panas.
  6. Jangan terlalu rapatkan supaya tidak melekat.
  7. Goreng sehingga keperangan dan garing di luar, sambil dibalik-balikkan untuk masak sekata di dalam.
  8. Angkat dan toskan minyak di atas tisu dapur.

Sumber: Faiza Jamaludin

Baca juga: Cucur Bilis Lagi Sedap Jika Tambah 2 Bahan Ini, Confirm Tak Cari Resipi Lain Dah!

The post Cekodok Pisang Kembong Tanpa Serbuk Penaik, Dah Sejuk Pun Sedapnya Tak Hilang appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan