Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Cara Buat Donat Tanpa Serap Minyak, Ikut Tips Ini Confirm Gebu Sampai Esok!

https://ift.tt/UF4YAay

cara buat donat gebu

Ramai yang selalu buat donat di rumah tapi mudah serap minyak dan jadi lembik apabila sejuk. Jangan tak tahu, sebenarnya ada cara buat donat gebu tanpa serap minyak.

Donat gebu yang lembut dan ringan memang jadi kegemaran ramai, lebih-lebih lagi apabila baru lepas digoreng. Bukan saja kanak-kanak, malah orang dewasa juga turut menyukainya.

Dina Amalia Nordin telah kongsikan cara buat donat gebu di Facebook bersama beberapa tips yang boleh digunakan supaya hasilnya tak serap minyak. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Donat Kampung Tanpa Rehatkan Doh, Hasil Terlajak Gebu Gebas!

CARA BUAT DONAT GEBU

cara buat donat gebu

Bahan A:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin (saya guna jenama Planta)

Bahan B:

  • ½ cawan air biasa atau suam
  • ½ paket yis
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar susu pekat

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, buat adunan A dengan menggaulkan tepung gandum dan marjerin sampai jadi seperti serbuk roti.

2. Buat adunan B pula dengan mencampurkan air, yis, gula dan susu pekat sampai yis naik atau kembang.

3. Campur adunan A dan B.

4. Uli doh sampai tak melekat pada tangan lebih kurang dalam 15 hingga 20 minit (bahan B kena masuk sikit-sikit, jika kurang air boleh tambah air sikit-sikit).

5. Rehatkan doh dan tutup dengan kain lembab, kemudian biarkan naik sekali ganda.

6. Tumbuk buang angin dan uli lagi lebih kurang dalam 5 hingga 10 minit.

7. Boleh canai dan terap dengan acuan (letak sedikit tepung semasa canai supaya tak lekat dan ketebalan ikut suka, jika nak cepat habis, buat sedikit tebal).

8. Setelah siap, boleh panaskan minyak dan goreng.

9. Apabila agak-agak sudah kekuningan sebelah bawah, boleh terbalikkan. Nampak sudah elok kekuningan, terus angkat (jangan terbalik-balikkan donat semasa goreng). Siap untuk dinikmati!

cara buat donat gebu

Antara tips supaya donat tak serap minyak:

  • Jangan guna marjerin terlalu banyak (guna 1 sudu besar tak perlu penuh sangat, sedang-sedang saja).
  • Uli lama sedikit supaya nak bagi donat lembut.
  • Minyak kena betul-betul panas semasa goreng, kemudian jangan guna api terlalu besar atau kecil.
  • Masuk donat dalam minyak panas dan tunggu sampai sebelah bawah agak keperangan. Jika tak pasti, tolak dan angkat sedikit untuk intai. sikit intai.
  • Jika elok, terus terbalikkan. Kemudian, tunggu keperangan, terus angkat. Tak perlu terbalikkan banyak kali.
  • Guna chopstick supaya mudah nak angkat donat apabila sudah masak.

Selamat mencuba!

Sumber: Dina Amalia Nordin

Baca juga: Resepi Donat Lembut Dan Gebu, Nak Pastikan Masak Elok Jangan Skip Langkah ‘Ini’

The post Cara Buat Donat Tanpa Serap Minyak, Ikut Tips Ini Confirm Gebu Sampai Esok! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan