Resipi Udang Harimau Kam Heong, Bau Wangi Menggoda Buat Selera Terangkat!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau anda suka makanan laut yang pedas, berempah dan wangi, resipi udang harimau masak kam heong ini memang wajib cuba. Rasa udang yang manis digabung dengan daun kari, cili, dan sos pekat memang cukup menyelerakan.
Resipi ini senang sahaja jika ada yang ingin cuba, bahan pun mudah dapat di mana-mana kedai. Sesuai sangat kalau anda nak masak lauk cepat tapi sedap dan padu. Jom baca sampai habis dan cuba sendiri nanti di rumah.
Baca juga: Peniaga Kongsi Tip Udang Goreng Rangup & Cantik, Kena Bancuh Tepung Guna ‘Teknik’ Ini
RESEPI UDANG HARIMAU MASAK KAM HEONG
Bahan untuk menggoreng udang:
- Udang harimau
- Serbuk kunyit
- Tepung jagung
- Tepung beras
Bahan tumis:
- Bawang merah (dihiris)
- Bawang putih (dihiris)
- Halia (dihiris halus)
- Daun kari
Bahan-bahan lain:
- Serbuk kari
- Sos tomato
- Sos cili
- Sos tiram
- Kicap manis
- Cili padi (ditumbuk atau dihiris)
- Sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
- Gaulkan udang dengan serbuk kunyit, tepung jagung dan tepung beras. Goreng hingga masak – elakkan terlalu mentah atau terlalu garing.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan serbuk kari, sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap manis, cili padi, sedikit air, garam dan gula.
- Masak sehingga kuah sedikit pekat.
- Masukkan udang goreng, gaul rata dan biarkan sebati dengan kuah.
- Siap untuk dihidangkan.
Sumber: Azzam Saleh
Baca juga: Cara Masak Udang Buttermilk Lemak Berkrim, Rasa Yang Tak Boleh Dilupa!
The post Resipi Udang Harimau Kam Heong, Bau Wangi Menggoda Buat Selera Terangkat! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan