Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Resipi Udang Harimau Kam Heong, Bau Wangi Menggoda Buat Selera Terangkat!

https://ift.tt/z6Qi4CZ

udang harimau

Kalau anda suka makanan laut yang pedas, berempah dan wangi, resipi udang harimau masak kam heong ini memang wajib cuba. Rasa udang yang manis digabung dengan daun kari, cili, dan sos pekat memang cukup menyelerakan.

Resipi ini senang sahaja jika ada yang ingin cuba, bahan pun mudah dapat di mana-mana kedai. Sesuai sangat kalau anda nak masak lauk cepat tapi sedap dan padu. Jom baca sampai habis dan cuba sendiri nanti di rumah.

Baca juga: Peniaga Kongsi Tip Udang Goreng Rangup & Cantik, Kena Bancuh Tepung Guna ‘Teknik’ Ini

RESEPI UDANG HARIMAU MASAK KAM HEONG

udang harimau

Bahan untuk menggoreng udang:

Bahan tumis:

  • Bawang merah (dihiris)
  • Bawang putih (dihiris)
  • Halia (dihiris halus)
  • Daun kari

Bahan-bahan lain:

  • Serbuk kari
  • Sos tomato
  • Sos cili
  • Sos tiram
  • Kicap manis
  • Cili padi (ditumbuk atau dihiris)
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

  1. Gaulkan udang dengan serbuk kunyit, tepung jagung dan tepung beras. Goreng hingga masak – elakkan terlalu mentah atau terlalu garing.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk kari, sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap manis, cili padi, sedikit air, garam dan gula.
  4. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
  5. Masukkan udang goreng, gaul rata dan biarkan sebati dengan kuah.
  6. Siap untuk dihidangkan.

Sumber: Azzam Saleh

Baca juga: Cara Masak Udang Buttermilk Lemak Berkrim, Rasa Yang Tak Boleh Dilupa!

The post Resipi Udang Harimau Kam Heong, Bau Wangi Menggoda Buat Selera Terangkat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan