Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Spaghetti Carbonara Paling Creamy, Sedap Setanding Kedai Western!

Imej
https://ift.tt/iHRWhmy Jika anda sedang mencari idea hidangan untuk memikat selera keluarga, silakan untuk cuba cara buat Spaghetti Carbonara dengan resipi yang mudah disediakan. Spaghetti Carbonara merupakan salah satu hidangan ikonik dari Itali yang digemari di seluruh dunia. Walaupun hidangannya sederhana, tapi sangat menyelerakan. Cara buat Spaghetti Carbonara yang dikongsikan oleh Puan Fiqa di Facebook membuatkan ramai tertarik untuk cuba buat sendiri di rumah. Jom kita tengok resipinya! Baca juga: Resepi Spaghetti Goreng Ala Melayu, Sekali Cuba Masak Terus Rasa Nak Buat Lagi! CARA BUAT SPAGHETTI CARBONARA Bahan-bahan: Spaghetti secukupnya Olive oil secukupnya Bawang putih (potong dadu) Bawang holland (potong dadu) Udang (buang kulit) Cendawan butang dalam tin (buang air dalam tin) atau cendawan shiitake (potong hiris) 1 kotak kecik whipping cream ½ kotak kecik susu full cream Mozarella cheese parut Serbuk lada hitam Bahan-bahan hiasan: Chilli flakes Dau...

Resipi Sate Roti Sosej Untuk Kudapan, Goreng Panas-Panas Memang Laju Licin!

https://ift.tt/P8woqFA

sate roti sosej

Sate roti sosej memang antara menu paling mudah dan cepat disediakan untuk bekal sekolah anak. Bahan pun ringkas, hanya guna roti, sosej dan telur sahaja. Paling penting, anak boleh makan tanpa comot dan kebersihan pun lebih terjaga.

Menu ini juga sesuai untuk jamuan kelas atau majlis kecil sebab senang nak agih, tak mudah bersepah dan boleh dibuat awal. Bila potong kecil-kecil, bentuknya pun nampak comel dan menarik perhatian kanak-kanak.

Selain itu, sate roti sosej ini juga boleh dibuat banyak sekaligus. Bau dia wangi sungguh semasa menggoreng, memang menggoda! Sesuai sangat sebagai kudapan waktu petang atau untuk dibekukan sebagai stok.

Baca juga: Resipi Telur Gulung Korea Yang Lembut Berlapis & Lagi Sedap Dari Telur Dadar, Anak Mesti Suka!

RESIPI SATE ROTI SOSEJ

sate roti sosej

Bahan-bahan:

  • 3 batang sosej (untuk 1 set)
  • Roti putih secukupnya
  • 7 biji telur
  • Garam atau perasa
  • Tepung goreng segera (dibancuh pekat dengan air)
  • Lidi sate secukupnya

Cara-cara:

  1. Rebus sosej hingga masak.
  2. Penyekkkan roti dan gulung bersama sosej.
  3. Cucuk lidi secara melintang di kiri dan kanan supaya roti tidak terbuka dan senang dipotong.
  4. Untuk 3 roti sosej, anda akan dapat 6 batang.
  5. Setelah siap dicucuk, potong kecil-kecil hingga menjadi bentuk sate.
  6. Pecahkan 3 biji telur ke dalam gelas panjang, tambah garam/perasa dan bancuhan tepung goreng segera yang pekat.
  7. Celup roti sosej ke dalam bancuhan dan terus goreng.
  8. Bila bancuhan telur tinggal separuh, tambah lagi telur. (Jumlah telur digunakan: 7 biji)
  9. Goreng dalam minyak sederhana panas sehingga roti sosej bertukar warna keemasan.
  10. Angkat dan toskan minyak.
  11. Selepas siap digoreng, sate roti sosej akan jadi lembut, wangi dan memang menggoda baunya.

Sumber: Cik Ijan

Baca juga: Sandwich Telur Mayo Paling Mudah, Anak Sampai Berebut Nak Makan!

The post Resipi Sate Roti Sosej Untuk Kudapan, Goreng Panas-Panas Memang Laju Licin! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan