Langkau ke kandungan utama

Resipi Sup Telur Dadar, Tak Sangka Menu Ringkas Pun Boleh Jadi Sedap!

Imej
https://ift.tt/0E8LAzb Kalau nak jimat tapi kat rumah cuma ada telur, jom cuba resipi sup telur dadar yang mudah, cepat dan menyelerakan ini. Hanya perlu beberapa bahan asas tapi sudah cukup untuk menghasilkan sup yang sedap. Tekstur telur yang lembut dalam kuah panas membuatkan setiap suapan terasa puas. Anda juga boleh tambahkan sayur-sayuran yang disukai untuk lebih berkhasiat. Dari kanak-kanak hingga orang dewasa pasti suka. Baca juga: Resipi Sambal Telur Berlado, Bukan Saja Sedap Tapi Lauk Jimat Tengah Bulan! CARA MASAK SUP TELUR DADAR Bahan-bahan: 2-3 biji telur 2 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih Garam secukup rasa Serbuk perasa tambahan Sayur-sayuran (jika suka) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumbuk atau cincang bawang merah dan bawang putih hingga halus. Panaskan sedikit minyak dalam periuk atau kuali. Masukkan telur dan goreng sehingga masak sedikit, macam buat telur dadar tapi jangan terlalu garing. Masukkan air secukupnya ke dalam telur yang sudah...

Resipi Daging Air Asam Yang Lembut, Rasa Pedas Masam & Confirm Menggiurkan!

https://ift.tt/hWsXa3H

daging air asam

Jika anda peminat masakan pedas masam, resipi daging air asam adalah salah satu hidangan yang mesti dicuba.

Resipi ini memadukan daging yang lembut dengan rasa pedas cili padi dan masam segar air asam jawa, menjadikannya ia hidangan yang cukup sedap dan menyelerakan.

Anda boleh sesuaikan tahap kepedasan mengikut selera sendiri, sama ada mahu sedikit pedas atau pedas menyengat.

Baca juga: Resipi Daging Black Pepper Simple & Sedap, Rupanya Kena Letak Bahan ‘Ini’ Baru Jadi Padu!

RESIPI DAGING AIR ASAM

daging air asam

Bahan-bahan:

  • Daging (potong ikut suka)
  • Air asam jawa
  • Cili padi (kuantiti ikut tahap pedas)
  • Belacan
  • Bawang besar (dihiris)
  • Tomato (dipotong dadu)
  • Kerisik
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

  1. Rebus daging sehingga benar-benar lembut dan empuk. Setelah itu, hiris nipis atau ikut saiz yang anda suka.
  2. Kisar cili padi dan belacan bersama air asam jawa hingga sebati. Jika terlalu pekat, boleh tambah sedikit air supaya mudah digaul.
  3. Potong bawang besar, cili padi dan tomato.
  4. Gaulkan semua bahan iaitu daging, bahan kisar, bawang, cili, tomato dan kerisik.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya, kemudian gaul lagi supaya rasa menyerap dengan sempurna.
  6. Sedia untuk dihidangkan. Sesuai dimakan dengan nasi panas!

Sumber resipi dan gambar: Suhaida Shamsudin

Baca juga: Daging Tetel Asam Pedas Melaka, Resipi Padu Ini Kena Dengan Selera Orang Kita!

The post Resipi Daging Air Asam Yang Lembut, Rasa Pedas Masam & Confirm Menggiurkan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan