Langkau ke kandungan utama

Resipi Perapan BBQ Sedap Tapi Guna Bahan Mudah, Sesuai Untuk Kambing, Ayam & Daging

Imej
https://ift.tt/tL5PoYK Nak buat BBQ tapi tak tahu nak guna perapan apa? Ini dia resepi perapan BBQ yang pasti jadi kegemaran ramai! Bahan-bahannya ringkas tapi hasilnya memang padu. Perapan ini adalah gabungan sos BBQ, lada hitam dan sedikit rempah, rasa dia cukup seimbang. Tak terlalu manis, tak terlalu pedas dan beraroma sedap masa dibakar. Kalau nak lagi sedap, perap semalaman dalam peti sejuk. Esoknya bila bakar, daging akan jadi sangat lembut dan juicy. Memang terangkat! Sesuai untuk kambing, ayam atau daging. Baca juga: Resipi Coleslaw Mudah, Tambah 1 Bahan Rahsia Ini Supaya Lagi ‘Creamy’ & Lazat! RESEPI PERAPAN BBQ Bahan-bahan: 2 kg daging kambing, ayam atau daging lembu 4 biji bawang merah besar** 5 ulas bawang putih** 4 batang serai** 2 sudu besar cili kering ** 1 sudu besar lada hitam (tumbuk kasar) ½ cawan sos BBQ ½ cawan sos tiram ½ cawan sos black pepper ½ cawan kicap manis 2 sudu besar gula pasir atau gula merah ½ cawan minyak masak 1 sudu besar r...

Resipi Bubur Nangka Yang Lemak Manis Ini Sedap Sampai Berebut, Confirm Licin Satu Periuk!

https://ift.tt/J5fmqx2

bubur nangka

Kalau anda suka pencuci mulut yang lemak manis dan beraroma pandan, resepi bubur nangka ini memang wajib cuba! Kuah santannya yang berkrim, dipadankan dengan potongan nangka ranum dan biji sagu yang kenyal.

Bubur ini bukan saja sedap dimakan panas, tapi bila disejukkan pun tetap padu, ikut cita rasa masing-masing. Rasanya lembut, manis dan ada haruman pandan yang menyegarkan setiap suapan.

Kalau anda tengah cari idea hidangan manis untuk minum petang atau pencuci mulut, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook bernama Khalif Khlif di bawah.

Baca juga: Resipi Bubur Puteri Mandi Labu, Lemak Manis & Wangi Buah Segar Buat Tak Cukup Semangkuk!

RESEPI BUBUR NANGKA

bubur nangka

Bahan-bahan:

  • Nangka (pilih yang masak ranum dan manis)
  • Santan
  • Sagu (rendam terlebih dahulu)
  • Gula merah (larutkan dengan sedikit air)
  • Air secukupnya
  • Daun pandan (disimpul)
  • Secubit garam

Cara Penyediaan:

  1. Rebus sagu hingga jernih dan tidak kelihatan putih di tengah. Toskan, kemudian siram dengan air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
  2. Dalam periuk lain, tuangkan santan bersama air secukupnya. Masukkan gula merah yang telah dilarutkan, daun pandan dan secubit garam. Kacau perlahan-lahan atas api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
  3. Bila kuah santan mula mendidih, masukkan hirisan nangka. Kacau perlahan hingga nangka sedikit lembut dan mengeluarkan aroma manisnya.
  4. Akhir sekali, masukkan sagu yang telah direbus tadi. Gaul rata dan renehkan sekejap supaya semua bahan sebati dan kuah sedikit pekat.
  5. Tutup api dan bubur nangka siap dihidang! Boleh dimakan panas atau disejukkan dalam peti ais untuk rasa lebih menyegarkan.

Bubur nangka ini sedap dimakan begitu saja atau boleh juga disejukkan dalam peti ais kalau nak rasa lebih menyegarkan.

Sumber: Khalif Khlif

Baca juga: Bubur Pulut Hitam Sedap Warisan Arwah Ayah, Lemak Manis Cukup Rasa!

The post Resipi Bubur Nangka Yang Lemak Manis Ini Sedap Sampai Berebut, Confirm Licin Satu Periuk! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan