Langkau ke kandungan utama

Resipi Bihun Goreng Kampung Simple Tapi Sedap, Bau Tumis Pun Dah Buat Perut Lapar!

Imej
https://myresipi.com/resepi-bihun-goreng-kampung/ Kalau tengah cari resepi bihun goreng kampung yang senang nak buat tapi tetap padu rasanya, inilah dia resipi yang wajib dicuba. Bahan-bahan yang diperlukan juga sangat ringkas. Sesuai untuk sarapan, makan tengah hari mahupun makan malam. Bau tumisan pun dah buat perut berkeroncong dan tak sabar nak makan! Lagi padu kalau makan dengan keropok keping rangup! Baca juga: Resipi Nasi Goreng Daging Padu, Punyalah Sedap Sampai Masak Sekuali Pun Tak Cukup! RESEPI BIHUN GORENG KAMPUNG Bahan-bahan: 300g bihun (anggaran) 1 genggam ikan bilis * 3 ulas bawang putih* 5 biji cili padi* (kisar halus) 1 biji bawang merah (hiris nipis) 3 batang fishcake (hiris serong) 2 biji telur 2 sudu besar ibu sambal 2 sudu besar sos tiram Garam secukupnya Minyak untuk menumis (Tanda * ialah bahan untuk dikisar bersama.) Cara memasak: Rendamkan bihun hingga lembut, kemudian toskan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur hingga hancur. ...

Resipi Sup Ketam Thai Sedap Dan Menyegarkan, Waktu Tak Sihat Pun Terus Selera Makan!

https://ift.tt/kKIQ6pA

resepi sup ketam

Sekarang ini ramai yang tidak sihat kerana cuaca tidak menentu. Waktu badan rasa tidak sedap, memang nikmat kalau dapat hirup kuah panas yang pedas dan menyegarkan. Jadi, kalau anda sedang mencari sesuatu yang boleh menghangatkan badan, bolehlah cuba resepi sup ketam Thai ini.

Kuahnya pedas masam dengan aroma serai dan daun kunyit yang wangi, memang cukup membuka selera. Isi ketam pula memberi rasa manis semula jadi yang menjadikan sup ini lebih sedap dan berperisa.

Cara penyediaannya juga mudah dan cepat. Bahan-bahan ringkas, tetapi hasilnya rasa seperti makan di restoran Thai. Sesuai sangat dihidangkan ketika hari hujan atau bila badan terasa tidak sihat dan tidak bermaya.

Baca juga: 8 Jenis Ketam Popular Di Malaysia, No. 3 Paling Manis & Lembut!

RESEPI SUP KETAM THAI

resepi sup ketam

Bahan-bahan:

  • Ketam
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Serai
  • Daun kunyit
  • Cili padi
  • Rempah sup
  • Limau nipis
  • Serbuk perasa atau garam
  • Daun sup
  • Bawang goreng
  • Chili flakes (jika suka lebih pedas)
  • Air secukupnya

Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah sup dan kacau sebati dengan bahan tumisan.
  3. Tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan ketam yang telah dibersihkan. Masak hingga kulitnya bertukar merah dan isi ketam masak.
  5. Masukkan daun kunyit, cili padi, garam atau serbuk perasa, serta sedikit chili flakes kalau suka pedas.
  6. Perahkan jus limau nipis ke dalam sup, kacau perlahan supaya rasanya sekata.
  7. Taburkan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Sumber: Facebook Jom Masak

Baca juga: Cara Masak Ketam Masak Lemak Nenas, Resipi Simple Tapi Sangat Sedap & Terangkat!

The post Resipi Sup Ketam Thai Sedap Dan Menyegarkan, Waktu Tak Sihat Pun Terus Selera Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan