Langkau ke kandungan utama

Resipi Bihun Goreng Kampung Simple Tapi Sedap, Bau Tumis Pun Dah Buat Perut Lapar!

Imej
https://myresipi.com/resepi-bihun-goreng-kampung/ Kalau tengah cari resepi bihun goreng kampung yang senang nak buat tapi tetap padu rasanya, inilah dia resipi yang wajib dicuba. Bahan-bahan yang diperlukan juga sangat ringkas. Sesuai untuk sarapan, makan tengah hari mahupun makan malam. Bau tumisan pun dah buat perut berkeroncong dan tak sabar nak makan! Lagi padu kalau makan dengan keropok keping rangup! Baca juga: Resipi Nasi Goreng Daging Padu, Punyalah Sedap Sampai Masak Sekuali Pun Tak Cukup! RESEPI BIHUN GORENG KAMPUNG Bahan-bahan: 300g bihun (anggaran) 1 genggam ikan bilis * 3 ulas bawang putih* 5 biji cili padi* (kisar halus) 1 biji bawang merah (hiris nipis) 3 batang fishcake (hiris serong) 2 biji telur 2 sudu besar ibu sambal 2 sudu besar sos tiram Garam secukupnya Minyak untuk menumis (Tanda * ialah bahan untuk dikisar bersama.) Cara memasak: Rendamkan bihun hingga lembut, kemudian toskan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur hingga hancur. ...

Resipi Roti Keramat Inti Kacang Merah Yang Lembut & Gebu, Cicah Kopi Panas Lagi Terangkat!

https://ift.tt/KbhaYt9

roti keramat

Pasti ramai yang tak pernah dengar nama kuih roti keramat kan? Selain digoreng kosong, boleh juga letak inti kacang merah atau inti lain yang disukai.

Rasanya lembut, manis-manis lemak dan paling sedap bila dicicah dengan air kopi panas. Memang tak sedar makan, sampai boleh habis 10 biji seorang!

Resipi yang dikongsikan oleh Puan Rozy Bakri ini dikatakan menjadi kegemaran suaminya, sampai minta dibuat berulang-ulang kali!

Katanya, roti keramat ini lembut, gebu dan sedap dimakan panas-panas. Jadi, apa kata para isteri cuba pikat hati suami dengan resepi roti keramat ini.

Baca juga: Cara Buat Lempeng Kelapa Yang Lembut, Letak ‘Bahan Ini’ Lagi Terasa Lemak Manisnya

RESIPI ROTI KERAMAT INTI KACANG MERAH

roti keramat

Bahan-bahan:

  • Yis 1 pek
  • Air suam 1 cawan
  • Gula 3 sudu besar
  • Tepung gandum 2 cawan
  • Minyak masak ½ cawan
  • Garam 1 sudu kecil

Nota: Jika doh terlalu lembik, tambahkan sedikit tepung gandum hingga tidak melekat di tangan. Sukatan boleh berbeza mengikut jenis cawan yang digunakan.

Cara-cara membuat:

  1. Campurkan yis bersama gula dan air suam. Kacau hingga gula larut sepenuhnya dan biarkan campuran itu mengembang selama beberapa minit. Proses ni penting supaya roti nanti naik dengan cantik.
  2. Masukkan tepung gandum, garam dan minyak masak ke dalam campuran yis tadi. Gaulkan hingga sebati, kemudian uli hingga doh tidak melekat di tangan dan menjadi lembut.
  3. Tutup doh dengan kain lembap dan biarkan mengembang hingga dua kali ganda saiz asal.
  4. Bila doh dah naik, tumbuk perlahan supaya angin keluar. Uli sekejap saja untuk pulihkan tekstur doh.
  5. Bentukkan doh ikut kreativiti. Boleh buat bulat, panjang atau leper. Kalau nak lebih sedap, boleh letak inti kacang merah, kaya atau kelapa manis sebelum goreng.
  6. Panaskan minyak dengan api kecil. Goreng doh hingga keemasan dan masak sekata. Jangan guna api besar sebab nanti luar hangus, dalam tak masak.

Sumber: Rozy Bakri

Baca juga: Roti Sardin Goreng Rangup, Sekali Gigit Memang Susah Nak Berhenti!

The post Resipi Roti Keramat Inti Kacang Merah Yang Lembut & Gebu, Cicah Kopi Panas Lagi Terangkat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan