https://myresipi.com/resepi-bihun-goreng-kampung/ Kalau tengah cari resepi bihun goreng kampung yang senang nak buat tapi tetap padu rasanya, inilah dia resipi yang wajib dicuba. Bahan-bahan yang diperlukan juga sangat ringkas. Sesuai untuk sarapan, makan tengah hari mahupun makan malam. Bau tumisan pun dah buat perut berkeroncong dan tak sabar nak makan! Lagi padu kalau makan dengan keropok keping rangup! Baca juga: Resipi Nasi Goreng Daging Padu, Punyalah Sedap Sampai Masak Sekuali Pun Tak Cukup! RESEPI BIHUN GORENG KAMPUNG Bahan-bahan: 300g bihun (anggaran) 1 genggam ikan bilis * 3 ulas bawang putih* 5 biji cili padi* (kisar halus) 1 biji bawang merah (hiris nipis) 3 batang fishcake (hiris serong) 2 biji telur 2 sudu besar ibu sambal 2 sudu besar sos tiram Garam secukupnya Minyak untuk menumis (Tanda * ialah bahan untuk dikisar bersama.) Cara memasak: Rendamkan bihun hingga lembut, kemudian toskan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur hingga hancur. ...
Resipi Ayam Masak Kicap Campur Suhun Dan Fucuk, Rasa Dia Memang Lain Dari Biasa!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/ZruYQvy
Cara buat ayam kicap campur suhun dan fucuk ini memang wajib cuba. Kalau dah selalu masak ayam kicap biasa, apa kata kali ini kita cuba versi yang ini pula.
Campuran fucuk, kulat hitam dan suhun menambah tekstur menarik dan buat hidangan ini nampak lebih istimewa. Sesuai sangat dijadikan lauk makan tengah hari atau makan malam.
Baca juga: Resipi Ayam Masak Bawang Berkuah Pekat & Beraroma, Sekali Masak Mesti Nak Ulang Banyak Kali!
CARA BUAT AYAM KICAP CAMPUR SUHUN DAN FUCUK
Bahan-bahan:
- Bawang putih (cincang halus)
- Halia
- Ayam
- Kicap sabah
- Sos tiram
- Stok ayam
- Black pepper
- Garam
- Serbuk perasa
- Fucuk (rendam hingga lembut)
- Kulat hitam (rendam dan potong kecil)
- Suhun
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan ayam, kacau hingga sebati.
- Tuangkan kicap sabah, sos tiram, stok ayam dan sedikit serbuk lada hitam.
- Tambahkan sedikit air, kacau rata dan biarkan mendidih seketika.
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa mengikut cita rasa.
- Masukkan fucuk dan kulat hitam, kacau hingga semua bahan sebati.
- Bila ayam dah masak sepenuhnya, masukkan suhun dan biar lembut seketika.
- Masukkan suhun dan biarkan lembut seketika.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Sumber: Selera Kampung Anja
Baca juga: Cara Masak Ayam Vanggey, Ini Rahsia Kuah Pekat & Rempah Wangi Macam Dekat Mamak!
The post Resipi Ayam Masak Kicap Campur Suhun Dan Fucuk, Rasa Dia Memang Lain Dari Biasa! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
UNTUK TEMPAHAN
Catatan popular daripada blog ini
Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!
https://ift.tt/xXcnhIU Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat. Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain. Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi RESEPI KUAH KACANG SEDAP Bahan-bahan: 3 hingga 4 biji bawang merah besar* 5 ulas bawang putih * ½ inci halia * 20 tangkai cili kering* 2cm asam keping ¼ gula merah 200g kacang 1 batang serai 100g daging segar Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi. 2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setela...
Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!
https://ift.tt/CchOEKS Dalam banyak-banyak hidangan ringkas untuk jamuan, ramai yang suka resepi Roti Jala simple. Bukan saja mudah dibuat, malah bahannya pun tak berapa banyak diperlukan. Roti Jala merupakan antara makanan tradisional Melayu yang popular di Malaysia, terutamanya ketika kenduri. Ia dinamakan sedemikian kerana bentuknya menyerupai jala atau jaring. Selalu nampak orang lain buat, jadi kali ini kami nak ajak anda cuba sendiri resepi Roti Jala simple yang dikongsikan oleh Suzana Nurkasih di Facebook. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap! RESEPI ROTI JALA SIMPLE Bahan-bahan: 1kg tepung gandum 3 biji telur 1 santan kotak saiz kecil 2 sudu besar minyak masak Air secukupnya Sedikit kunyit Sedikit garam 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, bancuh semua bahan di atas dalam besen besar sampai sedikit pekat. 2. Semasa kisar nanti, tambah air dan lihat pusaran air sebesar ibu jari. ...
Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan
https://ift.tt/hpAYbX5 Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan. Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini! Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti! RESEPI KUAH LONTONG SEDAP Bahan A: Kobis bulat (dipotong) Kacang buncis (dipotong serong) Lobak (dipotong bulat) 5 biji cili api merah untuk penyeri Bahan B: 1 pek pucuk paku + suun 1 pek tempe (digoreng) 1 pek tauhu (digoreng) 250ml santan (2 kotak) 1 liter air Bahan tumisan: Ikan bilis 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu besar bawang besar (dikisar) 1 sudu besar cili kering (dikisar) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B. Bi...
Ulasan
Catat Ulasan