Langkau ke kandungan utama

Resipi Bihun Goreng Kampung Simple Tapi Sedap, Bau Tumis Pun Dah Buat Perut Lapar!

Imej
https://myresipi.com/resepi-bihun-goreng-kampung/ Kalau tengah cari resepi bihun goreng kampung yang senang nak buat tapi tetap padu rasanya, inilah dia resipi yang wajib dicuba. Bahan-bahan yang diperlukan juga sangat ringkas. Sesuai untuk sarapan, makan tengah hari mahupun makan malam. Bau tumisan pun dah buat perut berkeroncong dan tak sabar nak makan! Lagi padu kalau makan dengan keropok keping rangup! Baca juga: Resipi Nasi Goreng Daging Padu, Punyalah Sedap Sampai Masak Sekuali Pun Tak Cukup! RESEPI BIHUN GORENG KAMPUNG Bahan-bahan: 300g bihun (anggaran) 1 genggam ikan bilis * 3 ulas bawang putih* 5 biji cili padi* (kisar halus) 1 biji bawang merah (hiris nipis) 3 batang fishcake (hiris serong) 2 biji telur 2 sudu besar ibu sambal 2 sudu besar sos tiram Garam secukupnya Minyak untuk menumis (Tanda * ialah bahan untuk dikisar bersama.) Cara memasak: Rendamkan bihun hingga lembut, kemudian toskan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur hingga hancur. ...

Resipi Ayam Masak Kicap Campur Suhun Dan Fucuk, Rasa Dia Memang Lain Dari Biasa!

https://ift.tt/ZruYQvy

cara buat ayam kicap

Cara buat ayam kicap campur suhun dan fucuk ini memang wajib cuba. Kalau dah selalu masak ayam kicap biasa, apa kata kali ini kita cuba versi yang ini pula.

Campuran fucuk, kulat hitam dan suhun menambah tekstur menarik dan buat hidangan ini nampak lebih istimewa. Sesuai sangat dijadikan lauk makan tengah hari atau makan malam.

Baca juga: Resipi Ayam Masak Bawang Berkuah Pekat & Beraroma, Sekali Masak Mesti Nak Ulang Banyak Kali!

CARA BUAT AYAM KICAP CAMPUR SUHUN DAN FUCUK

cara buat ayam kicap

Bahan-bahan:

  • Bawang putih (cincang halus)
  • Halia
  • Ayam
  • Kicap sabah
  • Sos tiram
  • Stok ayam
  • Black pepper
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Fucuk (rendam hingga lembut)
  • Kulat hitam (rendam dan potong kecil)
  • Suhun

Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam, kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan kicap sabah, sos tiram, stok ayam dan sedikit serbuk lada hitam.
  4. Tambahkan sedikit air, kacau rata dan biarkan mendidih seketika.
  5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa mengikut cita rasa.
  6. Masukkan fucuk dan kulat hitam, kacau hingga semua bahan sebati.
  7. Bila ayam dah masak sepenuhnya, masukkan suhun dan biar lembut seketika.
  8. Masukkan suhun dan biarkan lembut seketika.
  9. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Sumber: Selera Kampung Anja

Baca juga: Cara Masak Ayam Vanggey, Ini Rahsia Kuah Pekat & Rempah Wangi Macam Dekat Mamak!

The post Resipi Ayam Masak Kicap Campur Suhun Dan Fucuk, Rasa Dia Memang Lain Dari Biasa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan