Langkau ke kandungan utama

Resipi Bihun Goreng Kampung Simple Tapi Sedap, Bau Tumis Pun Dah Buat Perut Lapar!

Imej
https://myresipi.com/resepi-bihun-goreng-kampung/ Kalau tengah cari resepi bihun goreng kampung yang senang nak buat tapi tetap padu rasanya, inilah dia resipi yang wajib dicuba. Bahan-bahan yang diperlukan juga sangat ringkas. Sesuai untuk sarapan, makan tengah hari mahupun makan malam. Bau tumisan pun dah buat perut berkeroncong dan tak sabar nak makan! Lagi padu kalau makan dengan keropok keping rangup! Baca juga: Resipi Nasi Goreng Daging Padu, Punyalah Sedap Sampai Masak Sekuali Pun Tak Cukup! RESEPI BIHUN GORENG KAMPUNG Bahan-bahan: 300g bihun (anggaran) 1 genggam ikan bilis * 3 ulas bawang putih* 5 biji cili padi* (kisar halus) 1 biji bawang merah (hiris nipis) 3 batang fishcake (hiris serong) 2 biji telur 2 sudu besar ibu sambal 2 sudu besar sos tiram Garam secukupnya Minyak untuk menumis (Tanda * ialah bahan untuk dikisar bersama.) Cara memasak: Rendamkan bihun hingga lembut, kemudian toskan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur hingga hancur. ...

Resipi Apom Lenggang Rangup Di Tepi & Lembut Di Tengah, Macam Beli Di Pasar Malam!

https://ift.tt/cr8PBsq

resepi apom lenggang

Kalau suka kuih tradisional yang lembut dan wangi, memang kena cuba resepi apom lenggang ini. Rasanya lemak manis, teksturnya gebu di tengah dan rangup di tepi. Bau harum santan yang keluar masa masak boleh buat lapar sekelip mata!

Kalau bosan dengan roti atau nasi goreng setiap pagi, jom cuba buat apom lenggang yang lembut, gebu dan wangi ini pula. Sangat mudah disediakan dan sesuai dijadikan sarapan atau minum petang.

Baca juga: Cara Buat Cucur Jagung Rangup Di Luar, Tetap Lembut Walaupun Sejuk!

RESEPI APOM LENGGANG

resepi apom lenggang

Bahan-bahan:

  • 1 ½ cawan tepung beras
  • ½ cawan tepung gandum
  • 5–6 sudu besar gula (kalau nak lebih manis, boleh letak hingga ½ cawan gula)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 ½ sudu kecil yis segera (instant yeast)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan

Cara-cara:

  1. Satukan semua bahan kecuali santan dalam satu bekas. Gaul hingga sebati.
  2. Perap adunan selama 2–3 jam.
  3. Kalau nak buat awal, boleh simpan adunan dalam peti ais semalaman dan masak keesokan paginya.
  4. Setelah adunan siap diperam, masukkan santan dan kacau rata.
  5. Panaskan kuali leper atau pan non-stick. Tuang sedikit adunan dan lenggangkan pan supaya bentuknya bulat dan nipis.
  6. Masak hingga bahagian tepi kelihatan garing dan tengahnya masak. Tak perlu terbalikkan.
  7. Apom Lenggang ini sedap dimakan begitu saja atau kalau nak lebih lazat, boleh cicah dengan kelapa parut manis atau santan pekat.

Sumber: Mask Musa

Baca juga: Cara Buat Lempeng Kelapa Yang Lembut, Letak ‘Bahan Ini’ Lagi Terasa Lemak Manisnya

The post Resipi Apom Lenggang Rangup Di Tepi & Lembut Di Tengah, Macam Beli Di Pasar Malam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan