Langkau ke kandungan utama

Resipi Bihun Goreng Kampung Simple Tapi Sedap, Bau Tumis Pun Dah Buat Perut Lapar!

Imej
https://myresipi.com/resepi-bihun-goreng-kampung/ Kalau tengah cari resepi bihun goreng kampung yang senang nak buat tapi tetap padu rasanya, inilah dia resipi yang wajib dicuba. Bahan-bahan yang diperlukan juga sangat ringkas. Sesuai untuk sarapan, makan tengah hari mahupun makan malam. Bau tumisan pun dah buat perut berkeroncong dan tak sabar nak makan! Lagi padu kalau makan dengan keropok keping rangup! Baca juga: Resipi Nasi Goreng Daging Padu, Punyalah Sedap Sampai Masak Sekuali Pun Tak Cukup! RESEPI BIHUN GORENG KAMPUNG Bahan-bahan: 300g bihun (anggaran) 1 genggam ikan bilis * 3 ulas bawang putih* 5 biji cili padi* (kisar halus) 1 biji bawang merah (hiris nipis) 3 batang fishcake (hiris serong) 2 biji telur 2 sudu besar ibu sambal 2 sudu besar sos tiram Garam secukupnya Minyak untuk menumis (Tanda * ialah bahan untuk dikisar bersama.) Cara memasak: Rendamkan bihun hingga lembut, kemudian toskan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur hingga hancur. ...

Cucur Udang Gebu Luar Biasa, Ini Tips Supaya Adunan Tak Melekat Pada Senduk!

https://ift.tt/zRVkBOs

cucur udang gebu

Selain sarapan atau minum petang, cucur juga antara menu popular untuk jualan. Apa kata, hari ini anda cuba buat sendiri di rumah dengan resipi Cucur Udang gebu pula?

Jika anda suka makan Cucur Udang, resipi ini wajib dicuba. Bukan setakat mudah, malah hasilnya memang gebu dan sedap walaupun sudah sejuk.

SuiSan Aliezsha telah kongsikan resipi Cucur Udang gebu di Facebook yang menggunakan bahan ringkas dan cara membuatnya juga cukup mudah. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Cucur Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Sedap Macam Dekat Kedai!

RESIPI CUCUR UDANG GEBU

cucur udang gebu

Bahan-bahan:

  • 1kg tepung gandum
  • 1 paket mauripan (yis)
  • Serbuk kunyit (sedikit)
  • Daun kucai (dipotong pendek)
  • Secubit garam
  • Udang (saiz kecil atau besar ikut selera)
  • Air secukupnya

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, campurkan tepung gandum, garam, mauripan dan serbuk kunyit dalam bekas besar.

2. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau sampai dapat adunan yang tak terlalu pekat atau cair, sedang-sedang saja.

3. Selepas itu, masukkan daun kucai dan gaul rata.

4. Seterusnya, perap adunan seketika sampai nampak mengembang.

cucur udang gebu

5. Setelah itu, panaskan minyak banyak dalam kuali.

6. Rendam senduk besi sekejap dalam minyak panas sebelum ambil adunan, ini petua supaya adunan tak melekat.

7. Akhir sekali, sudukan adunan dengan senduk besi ke dalam minyak panas dan goreng sampai keperangan, angkat dan toskan minyak. Siap untuk dinikmati!

Setelah buat Cucur Udang yang rangup ini, anda boleh makan dengan sos pencicah yang disukai. Jika makan bersama kuah kacang, lebih bertambah nikmatnya.

Selamat mencuba!

Sumber: SuiSan Aliezsha

Baca juga: Resepi Cucur Jejari Ketam Rangup, Makan Panas-Panas Memang Layan!

The post Cucur Udang Gebu Luar Biasa, Ini Tips Supaya Adunan Tak Melekat Pada Senduk! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan