Langkau ke kandungan utama

Ikan Kerisi Masak Sos, Punyalah Sedap Sampai Keluarga Makan Tak Tinggal Kuah!

Imej
https://ift.tt/Efk3d9s Tak kira tengah hari ataupun malam, menu ikan sentiasa menjadi pilihan lauk di rumah. Paling sedap jika buat Ikan Kerisi Masak Sos seperti dalam resipi ini, hasilnya membuka selera. Ikan kerisi antara ikan kegemaran ramai kerana isinya lembut, tak terlalu hanyir dan mudah didapati. Jika pandai olah dengan kuah pekat berperisa, memang licin pinggan dibuatnya. Jom kita cuba resipi Ikan Kerisi Masak Sos yang dikongsikan oleh Masni Bahari ni. Simple sangat cara buatnya, tapi hasilnya memang nampak menyelerakan. Baca juga: Ikan Air Asam Paling Mudah, Cara Masak Ini Buat Orang Kecur Air Liur RESIPI IKAN KERISI MASAK SOS Bahan-bahan: Ikan kerisi Garam Serbuk kunyit Bawang putih Halia Cili padi merah Bawang besar Tomato Sos cili Gula , garam dan serbuk perasa secukupnya Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, lumurkan ikan kerisi dengan garam dan kunyit. 2. Goreng ikan sampai garing, kemudian ketepikan. 3. Tumis bawang putih, halia, cili padi merah, bawa...

Sedap Memang Sedap, Tapi Cara Simpan Budu Dalam Tong Hitam Buat Netizen Hilang Selera

https://ift.tt/VmhzdW5

cara simpan budu

Perkongsian di Instagram baru-baru ini mencuri perhatian ramai di media sosial apabila seorang peniaga tunjuk cara simpan budu jualannya yang menggunakan tong berwarna hitam.

Budu hasil air tangan peniaga terkenal Pantai Timur, Kak Yah ini dikatakan cukup digemari ramai terutamanya golongan berusia kerana boleh dimakan terus tanpa dimasak.

Tambahan pula, ramai juga peniaga nasi kerabu dari seluruh Malaysia dapatkan bekalan budu dan pati ikan daripada beliau. Jadi, ia terbukti budu jualannya memang laku keras.

Baca juga: Restoran Ramai Orang Tapi Kerusi Bayi Kotor Teruk, Ini Antara Komen Pedas Netizen Yang Paling Win!

PENIAGA TUNJUK CARA SIMPAN BUDU DALAM TONG HITAM JADI TANDA TANYA NETIZEN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makan Sedap KL (@makansedap.kl)

Walaupun budu itu terkenal dengan rasa asli, netizen mempersoalkan cara peniaga itu menyimpan budu jualannya menggunakan tong berwarna hitam yang ditempatkan di kawasan terbuka.

Ada yang risau bekas itu bukan jenis gred makanan dan mungkin terdedah kepada kesan cahaya matahari. Lebih menambah rasa was-was, keadaan sekitar tong itu nampak kurang bersih.

NETIZEN MULA BERSUARA, ISU KEBERSIHAN PERLU DIUTAMAKAN

Menjengah ke ruangan komen, ramai meluahkan rasa kurang selesa. Bukan untuk menjatuhkan perniagaan seseorang, tapi isu kebersihan makanan sepatutnya diutamakan.

  • “Mengucap panjang saya tengok video ni.”

cara simpan budu

  • “Tank tu bukan food grade storage.”

cara simpan budu

  • “Betul ke macam ni cara pembuatan budu?”

  • “Dah tak lalu nak makan budu.”

Tak dinafikan budu tetap jadi hidangan tradisi yang ramai gemari, terutama apabila makan dengan nasi kerabu atau ulam. Namun isu kebersihan ini bukan benda remeh, lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan makanan yang dimakan ramai.

Harapnya perkongsian ini boleh jadi peringatan untuk lebih ramai peniaga ambil berat bab kebersihan dan keselamatan makanan.

Semoga bermanfaat!

Sumber: makansedap.kl

Baca juga: “Mahal, Sedap, Tapi Biadab” – Wanita Luah Kecewa, Pekerja Kedai Makan Kurang Mesra

The post Sedap Memang Sedap, Tapi Cara Simpan Budu Dalam Tong Hitam Buat Netizen Hilang Selera appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan