Langkau ke kandungan utama

Ikan Kerisi Masak Sos, Punyalah Sedap Sampai Keluarga Makan Tak Tinggal Kuah!

Imej
https://ift.tt/Efk3d9s Tak kira tengah hari ataupun malam, menu ikan sentiasa menjadi pilihan lauk di rumah. Paling sedap jika buat Ikan Kerisi Masak Sos seperti dalam resipi ini, hasilnya membuka selera. Ikan kerisi antara ikan kegemaran ramai kerana isinya lembut, tak terlalu hanyir dan mudah didapati. Jika pandai olah dengan kuah pekat berperisa, memang licin pinggan dibuatnya. Jom kita cuba resipi Ikan Kerisi Masak Sos yang dikongsikan oleh Masni Bahari ni. Simple sangat cara buatnya, tapi hasilnya memang nampak menyelerakan. Baca juga: Ikan Air Asam Paling Mudah, Cara Masak Ini Buat Orang Kecur Air Liur RESIPI IKAN KERISI MASAK SOS Bahan-bahan: Ikan kerisi Garam Serbuk kunyit Bawang putih Halia Cili padi merah Bawang besar Tomato Sos cili Gula , garam dan serbuk perasa secukupnya Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, lumurkan ikan kerisi dengan garam dan kunyit. 2. Goreng ikan sampai garing, kemudian ketepikan. 3. Tumis bawang putih, halia, cili padi merah, bawa...

Resipi Rendang Ayam Minang, Kuah Yang Berempah Wangi Buat Lagi Berselera Makan!

https://ift.tt/BOoYvPM

rendang ayam minang

Kalau sebut pasal rendang, pasti ramai terbayang rendang daging. Tapi sebenarnya rendang ayam minang pun tak kurang sedapnya.

Resipi tradisi dari Minangkabau ini memang terkenal dengan rasa rempah yang wangi, kuah pekat berminyak dan rasa pedas yang seimbang.

Siapa yang teringin nak cuba masak sendiri di rumah, boleh lihat resipi penuh yang telah dikongsikan oleh Puan Nor Zuraida di bawah.

Baca juga: Cara Masak Rendang Ayam Cili Api Negeri Sembilan, Kegemaran Satu Keluarga!

RESEPI RENDANG AYAM MINANG

rendang ayam minang

Bahan-bahan utama:

  • 500 g ayam (dipotong sederhana)
  • 3 sudu makan kerisik
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu makan jintan manis
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 500 ml santan

Bahan kisar:

  • 3 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 2.5 cm halia
  • 2.5 cm lengkuas
  • 2.5 cm kunyit hidup
  • 15 batang cili kering (direndam & dibuang biji)
  • 10 biji cili padi

Cara memasak:

  1. Mula-mula, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan wangi.
  2. Selepas itu, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan manis dan serbuk ketumbar. Kacau rata supaya rempah sebati dengan tumisan.
  3. Apabila sudah harum, masukkan potongan ayam dan gaul rata sehingga ayam separuh masak.
  4. Kemudian tuangkan santan, kacau perlahan supaya santan tidak pecah minyak terlalu cepat.
    Seterusnya, masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit. Gaul sebati dan perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Akhir sekali, biarkan rendang mereneh atas api kecil sehingga kuah menjadi pekat, berminyak dan ayam empuk.

Info: Boleh juga tambah kentang dalam resipi ini supaya lebih mengenyangkan dan ada rasa manis semula jadi daripada ubi.

Sumber: Nor Zuraida

Baca juga: Rupanya Nangka Muda Boleh Dibuat ‘Rendang’, Rasanya Sangat Sedap!

The post Resipi Rendang Ayam Minang, Kuah Yang Berempah Wangi Buat Lagi Berselera Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan