Langkau ke kandungan utama

Ikan Kerisi Masak Sos, Punyalah Sedap Sampai Keluarga Makan Tak Tinggal Kuah!

Imej
https://ift.tt/Efk3d9s Tak kira tengah hari ataupun malam, menu ikan sentiasa menjadi pilihan lauk di rumah. Paling sedap jika buat Ikan Kerisi Masak Sos seperti dalam resipi ini, hasilnya membuka selera. Ikan kerisi antara ikan kegemaran ramai kerana isinya lembut, tak terlalu hanyir dan mudah didapati. Jika pandai olah dengan kuah pekat berperisa, memang licin pinggan dibuatnya. Jom kita cuba resipi Ikan Kerisi Masak Sos yang dikongsikan oleh Masni Bahari ni. Simple sangat cara buatnya, tapi hasilnya memang nampak menyelerakan. Baca juga: Ikan Air Asam Paling Mudah, Cara Masak Ini Buat Orang Kecur Air Liur RESIPI IKAN KERISI MASAK SOS Bahan-bahan: Ikan kerisi Garam Serbuk kunyit Bawang putih Halia Cili padi merah Bawang besar Tomato Sos cili Gula , garam dan serbuk perasa secukupnya Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, lumurkan ikan kerisi dengan garam dan kunyit. 2. Goreng ikan sampai garing, kemudian ketepikan. 3. Tumis bawang putih, halia, cili padi merah, bawa...

Resipi Kerabu Seafood Thai, Gabungan Rasa Masam Manis Pedas Yang Bikin Terangkat!

https://ift.tt/dj2m19T

kerabu seafood

Kalau anda penggemar makanan Thai, pasti pernah rasa kerabu seafood Thai yang terkenal dengan gabungan rasa masam, manis dan pedas. Sekali suap saja, memang terangkat selera! Hidangan ini sedap dimakan begitu sahaja sebagai pembuka selera atau dicicah dengan nasi panas.

Kerabu seafood Thai bukan sahaja sedap, malah sangat mudah disediakan. Cukup dengan rebus seafood kegemaran anda, kemudian gaul bersama sos masam pedas yang segar, terus siap hidangan ala restoran Thai di rumah.

Baca juga: Resipi Daging Bakar Danok Yang Juicy & Padu, Siap Dengan Sos Thai ‘Power’!

RESEPI KERABU SEAFOOD THAI

kerabu seafood

Bahan-bahan:

  • Aneka seafood (contoh: sotong, udang, kerang, kepah, jagung manis)
  • Bawang merah (dihiris nipis)
  • Tomato (dihiris nipis)
  • Daun ketumbar (dihiris)
  • Cili padi (dihiris)
  • Gula kabung (atau gula perang)
  • Kicap sotong (squid sauce)
  • Sedikit garam
  • Air rebusan seafood (ambil sikit saja)
  • Air perahan limau nipis
  • Cili kisar kasar

Cara penyediaan:

  1. Sediakan semua bahan seafood pilihan dan rebus hingga masak. Toskan dan ketepikan sedikit air rebusan.
  2. Dalam satu mangkuk, satukan gula kabung, kicap sotong, garam, air rebusan seafood dan air perahan limau nipis. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan bawang merah, tomato, daun ketumbar dan cili padi yang telah dihiris. Gaul rata.
  4. Campurkan bersama seafood yang sudah direbus tadi.
  5. Akhir sekali, taburkan cili kisar kasar dan gaul sekali lagi.
  6. Sedia untuk dihidangkan sebagai pembuka selera.

Sumber: Bangun Bikah Cace

Baca juga: Sos Nampla Thai Untuk Buah Potong Rasa ‘Next Level’, Guna 5 Bahan Mudah Saja!

The post Resipi Kerabu Seafood Thai, Gabungan Rasa Masam Manis Pedas Yang Bikin Terangkat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan