Resipi Kerabu Seafood Thai, Gabungan Rasa Masam Manis Pedas Yang Bikin Terangkat!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau anda penggemar makanan Thai, pasti pernah rasa kerabu seafood Thai yang terkenal dengan gabungan rasa masam, manis dan pedas. Sekali suap saja, memang terangkat selera! Hidangan ini sedap dimakan begitu sahaja sebagai pembuka selera atau dicicah dengan nasi panas.
Kerabu seafood Thai bukan sahaja sedap, malah sangat mudah disediakan. Cukup dengan rebus seafood kegemaran anda, kemudian gaul bersama sos masam pedas yang segar, terus siap hidangan ala restoran Thai di rumah.
Baca juga: Resipi Daging Bakar Danok Yang Juicy & Padu, Siap Dengan Sos Thai ‘Power’!
RESEPI KERABU SEAFOOD THAI
Bahan-bahan:
- Aneka seafood (contoh: sotong, udang, kerang, kepah, jagung manis)
- Bawang merah (dihiris nipis)
- Tomato (dihiris nipis)
- Daun ketumbar (dihiris)
- Cili padi (dihiris)
- Gula kabung (atau gula perang)
- Kicap sotong (squid sauce)
- Sedikit garam
- Air rebusan seafood (ambil sikit saja)
- Air perahan limau nipis
- Cili kisar kasar
Cara penyediaan:
- Sediakan semua bahan seafood pilihan dan rebus hingga masak. Toskan dan ketepikan sedikit air rebusan.
- Dalam satu mangkuk, satukan gula kabung, kicap sotong, garam, air rebusan seafood dan air perahan limau nipis. Kacau hingga sebati.
- Masukkan bawang merah, tomato, daun ketumbar dan cili padi yang telah dihiris. Gaul rata.
- Campurkan bersama seafood yang sudah direbus tadi.
- Akhir sekali, taburkan cili kisar kasar dan gaul sekali lagi.
- Sedia untuk dihidangkan sebagai pembuka selera.
Sumber: Bangun Bikah Cace
Baca juga: Sos Nampla Thai Untuk Buah Potong Rasa ‘Next Level’, Guna 5 Bahan Mudah Saja!
The post Resipi Kerabu Seafood Thai, Gabungan Rasa Masam Manis Pedas Yang Bikin Terangkat! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan