Ikan Bilis Murah Pun Boleh Jadi Rangup, Guna Petua Ini Dijamin Tak Liat Bila Goreng!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kadang-kadang kita rasa serba salah nak beli ikan bilis murah. Niatnya nak berjimat, tapi bila digoreng, teskturnya masih liat walaupun dah garing. Nak makan pun jadi tak puas hati!
Sebenarnya ada cara mudah untuk selesaikan masalah ini. Rahsianya terletak pada gabungan teknik goreng dan bakar dalam oven. Bila digoreng saja kadang tak cukup, tapi bila masuk oven, ikan bilis jadi lebih rangup.
Menariknya, cara ini bukan saja buat ikan bilis menjadi lebih garing, malah boleh elakkan tekstur liat. Boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk supaya ia tahan rangup lebih lama.
Baca juga: Petua Udang Rangup, Juicy & Warna Oren Menyala Cantik, Rahsianya Mudah Saja!
PETUA GORENG IKAN BILIS MURAH, DIJAMIN RANGUP DAN TAK LIAT
Berikut merupakan cara-caranya:
- Basuh ikan bilis hingga bersih, kemudian toskan airnya sehingga kering.
- Panaskan minyak, goreng ikan bilis yang sudah ditos tadi sehingga garing.
- Angkat dan masukkan ke dalam oven, bakar pada suhu 160°C selama kira-kira selama 20 minit.
- Masa dan suhu boleh disesuaikan mengikut jenis oven masing-masing.
- Biarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Dengan cara ini, ikan bilis murah sekalipun boleh jadi rangup sempurna. Senang bila nak dijadikan lauk, kudapan atau rencah untuk masakan harian
Sumber: EnaZamri Rashid
Baca juga: Petua Bersihkan Kuali Lama ‘Legend’, Dari Hitam Legam Jadi Berkilat Macam Baru!
The post Ikan Bilis Murah Pun Boleh Jadi Rangup, Guna Petua Ini Dijamin Tak Liat Bila Goreng! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan