Cara Buat Kuih Lompang, Ikut Sukatan Ini Confirm Jadi Cantik & Berlubang Tengah Elok!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Resepi kuih lompang merupakan antara kuih tradisional yang digemari ramai dari dulu hingga zaman sekarang.
Kuih kecil comel ini terkenal dengan teksturnya yang lembut, manis dan ada lubang kecil di tengah.
Lebih sedap lagi kalau dimakan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Makan satu memang tak cukup!
Paling penting, kalau ikut sukatan dan cara yang betul, hasilnya memang lembut, licin berkilat dan berlubang tengah elok.
Baca juga: Resipi Lepat Liat Nostalgia Utara, Kuih Tradisi Liat Manis Yang Sekali Makan Pasti Nak Lagi!
RESEPI KUIH LOMPANG
Bahan-bahan:
- 250 g tepung beras
- 200 g gula pasir
- 10 helai daun pandan (dikisar dengan air untuk dijadikan perahan)
- 3 cawan air
- Sedikit air kapur makan
- Kelapa parut (diggaul dengan sedikit garam)
Cara penyediaan:
- Panaskan kukusan hingga mendidih.
- Bancuh tepung beras bersama 2 cawan air daun pandan. Gaul sebati.
- Masak 1 cawan air bersama gula pasir hingga mendidih.
- Curahkan air gula panas ke dalam bancuhan tepung tadi. Masukkan sedikit air kapur makan dan kacau rata.
- Tapis bancuhan untuk pastikan adunan halus tanpa ketulan.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kuih lompang.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak.
- Angkat, sejukkan sebentar dan hidangkan bersama kelapa parut.
Tip tambahan:
- Pastikan air gula dituang ketika masih panas supaya tekstur kuih lebih cantik.
- Menyapu minyak pada acuan penting untuk elakkan kuih melekat.
- Untuk versi kuih lompang gula merah, gantikan sebahagian gula pasir dengan 100 g gula merah + 100 g gula pasir, kemudian masak seperti biasa.
Sumber: Puspa Jiman
Baca juga: Resipi Kuih Sagu Gula Melaka Purple, Manisan Simple Tapi Nampak Cantik & Istimewa!
The post Cara Buat Kuih Lompang, Ikut Sukatan Ini Confirm Jadi Cantik & Berlubang Tengah Elok! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan