Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Kuah Carbonara Tanpa Keju, Nak Jimat Boleh Guna Resipi Ini!

Imej
https://ift.tt/vjxYo7w Ramai orang suka masakan western seperti spageti carbonara. Tapi bila harga barang tak menentu, nak beli sos segera pun terasa berat. Sebenarnya, anda boleh buat sendiri kuah spaghetti carbonara di rumah. Resipi ini menggunakan bahan yang lebih murah, ringkas dan sedap. Walaupun tanpa keju atau sos segera. Walaupun tanpa keju atau sos segera, rasanya tetap berlemak berkrim dan pasti anak-anak suka. Baca juga: Resipi Spageti Aglio Olio Cheese, Cara Paling Mudah Tapi Sedap Sangat! CARA BUAT KUAH SPAGHETTI CARBONARA JIMAT TANPA KEJU Bahan-bahan: 1 sudu besar bawang putih kisar/cincang ½ sudu besar bawang merah kisar 1 tin susu cair 1 sudu besar marjerin/mentega ½ sudu kecil lada hitam 1 belah dada ayam lebih kurang segenggam (dipotong dadu) 1 sudu besar tepung jagung /gandum (dibancuh dengan sedikit air) Sedikit garam Sedikit minyak masak untuk menumis Cara memasak: Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga naik ba...

Resipi Mi Hailam 5 Minit Siap, Masak Campak-Campak Pun Sedap Bukan Main!

https://ift.tt/aBLrY8O

mee hailam resepi

Kalau teringin nak makan mee hailam dengan kuah pekat dan sedap, boleh cuba mee hailam resepi simple ini. Bahan-bahannya mudah, memang ada di dapur dan cara masak pun tak ambil masa lama.

Resipi ini campak-campak saja, dalam 5 minitt dah siap masak. Tapi hasilnya tetap padu! Sesuai sangat untuk makan tengah hari atau malam yang cepat tapi penuh rasa.

Baca juga: Resipi Mi Goreng Guna Bahan Apa Ada Di Rumah, Rasa Tetap Wow & Mengancam!

MEE HAILAM RESEPI SIMPLE DAN SEDAP

mee hailam resepi

Bahan A:

  • 500g mi kuning (rendam sekejap dalam air panas, kemudian toskan)
  • Bawang putih (dicincang dadu)
  • Bawang holland (dihiris kasar)
  • Sayur: kobis, carrot, brokoli
  • Cili padi (biar sebiji masuk terus untuk pedas menyengat)
  • Udang secukupnya
  • Isi ayam secukupnya
  • 3 biji telur

Bahan B:

Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan isi ayam, gaul sehingga separuh masak.
  3. Tambahkan udang, kacau hingga berubah warna dan sedikit garing.
  4. Masukkan kicap lemak manis, sos cili dan sos tiram. Gaul rata.
  5. Tuangkan sedikit air, biarkan mendidih.
  6. Masukkan sayur-sayuran dan teruskan reneh hingga sedikit layu.
  7. Tambahkan cili padi sebiji untuk rasa pedas.
  8. Pecahkan telur ke dalam kuah, kacau perlahan.
  9. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
  10. Biarkan mendidih sekejap, kemudian tutup api.
  11. Tutup periuk dan biarkan selama 5 minit supaya kuah sebati dengan bahan.

Mee hailam siap dihidangkan! Nikmati panas-panas untuk rasa yang lebih padu.

Sumber: Nora Arif

Baca juga: Resipi Mi Kuah Padu, Cara Masak Ringkas Tapi Rasa Dia Tak Main-Main!

The post Resipi Mi Hailam 5 Minit Siap, Masak Campak-Campak Pun Sedap Bukan Main! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan