https://ift.tt/vjxYo7w Ramai orang suka masakan western seperti spageti carbonara. Tapi bila harga barang tak menentu, nak beli sos segera pun terasa berat. Sebenarnya, anda boleh buat sendiri kuah spaghetti carbonara di rumah. Resipi ini menggunakan bahan yang lebih murah, ringkas dan sedap. Walaupun tanpa keju atau sos segera. Walaupun tanpa keju atau sos segera, rasanya tetap berlemak berkrim dan pasti anak-anak suka. Baca juga: Resipi Spageti Aglio Olio Cheese, Cara Paling Mudah Tapi Sedap Sangat! CARA BUAT KUAH SPAGHETTI CARBONARA JIMAT TANPA KEJU Bahan-bahan: 1 sudu besar bawang putih kisar/cincang ½ sudu besar bawang merah kisar 1 tin susu cair 1 sudu besar marjerin/mentega ½ sudu kecil lada hitam 1 belah dada ayam lebih kurang segenggam (dipotong dadu) 1 sudu besar tepung jagung /gandum (dibancuh dengan sedikit air) Sedikit garam Sedikit minyak masak untuk menumis Cara memasak: Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga naik ba...
Resipi Cucur Udang Rangup Tanpa Guna Yis, Bila Goreng Berkuping Kerak Cantik!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/LobNvaF
Kalau anda cari-cari resepi cucur udang sedap, inilah rahsianya. Cucur ini rangup bila panas dan tetap garing walaupun dah sejuk.
Bila digoreng terus jadi berkuping dengan kerak cantik di sekeliling. Cicah pula dengan kuah kacang atau sos, confirm bertambah selera.
Resepi ini turun-temurun dari empunya resipi, iaitu Puan Nur Amna. Cucur ini emang laku keras kalau buat jualan. Jom kita cuba buat di rumah!
Baca juga: Tip Buat Cucur Jagung Yang Super Rangup, Rahsianya Jangan Bancuh Dengan ‘Air’!
RESEPI CUCUR UDANG SEDAP & RANGUP TANPA YIS
Bahan-bahan:
- Udang segar secukupnya
- 1 cawan tepung gandum (ikut banyak sayur, kalau lebih sayur boleh tambah tepung)
- Kucai (dipotong pendek)
- Bawang besar (dihiris nipis)
- Lobak merah (diparut kasar)
- Serbuk kunyit (sedikit sahaja)
- Tauge
- Air sejuk atau air ais secukupnya (rahsia cucur rangup!)
- Garam atau serbuk perasa secukupnya
- Minyak masak untuk menggoreng
Cara memasak:
- Satukan tepung gandum dengan serbuk kunyit di dalam bekas besar.
- Masukkan kucai, bawang hiris, carrot dan tauge. Gaul rata supaya semua sayur tersalut tepung.
- Masukkan air sejuk atau air ais sedikit demi sedikit sambil kacau sehingga dapat adunan sederhana pekat. Inilah rahsia cucur kekal rangup walaupun sejuk.
- Masukkan garam atau serbuk perasa mengikut cita rasa.
- Panaskan minyak dalam kuali. Cedok adunan bersama seekor udang di atasnya, kemudian goreng hingga garing dan berwarna keemasan.
- Angkat, toskan minyak dan siap untuk dihidang.
- Cicah dengan kuah kacang atau sos kegemaran.
Sumber: Nur Amna
Baca juga: Rahsia Cucur Ikan Bilis Garing Tapi Lembut Bila Dimakan, Bentuk Pun Tak Leper!
The post Resipi Cucur Udang Rangup Tanpa Guna Yis, Bila Goreng Berkuping Kerak Cantik! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
UNTUK TEMPAHAN
Catatan popular daripada blog ini
Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!
https://ift.tt/xXcnhIU Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat. Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain. Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi RESEPI KUAH KACANG SEDAP Bahan-bahan: 3 hingga 4 biji bawang merah besar* 5 ulas bawang putih * ½ inci halia * 20 tangkai cili kering* 2cm asam keping ¼ gula merah 200g kacang 1 batang serai 100g daging segar Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi. 2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setela...
Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!
https://ift.tt/CchOEKS Dalam banyak-banyak hidangan ringkas untuk jamuan, ramai yang suka resepi Roti Jala simple. Bukan saja mudah dibuat, malah bahannya pun tak berapa banyak diperlukan. Roti Jala merupakan antara makanan tradisional Melayu yang popular di Malaysia, terutamanya ketika kenduri. Ia dinamakan sedemikian kerana bentuknya menyerupai jala atau jaring. Selalu nampak orang lain buat, jadi kali ini kami nak ajak anda cuba sendiri resepi Roti Jala simple yang dikongsikan oleh Suzana Nurkasih di Facebook. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap! RESEPI ROTI JALA SIMPLE Bahan-bahan: 1kg tepung gandum 3 biji telur 1 santan kotak saiz kecil 2 sudu besar minyak masak Air secukupnya Sedikit kunyit Sedikit garam 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, bancuh semua bahan di atas dalam besen besar sampai sedikit pekat. 2. Semasa kisar nanti, tambah air dan lihat pusaran air sebesar ibu jari. ...
Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan
https://ift.tt/hpAYbX5 Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan. Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini! Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti! RESEPI KUAH LONTONG SEDAP Bahan A: Kobis bulat (dipotong) Kacang buncis (dipotong serong) Lobak (dipotong bulat) 5 biji cili api merah untuk penyeri Bahan B: 1 pek pucuk paku + suun 1 pek tempe (digoreng) 1 pek tauhu (digoreng) 250ml santan (2 kotak) 1 liter air Bahan tumisan: Ikan bilis 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu besar bawang besar (dikisar) 1 sudu besar cili kering (dikisar) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B. Bi...
Ulasan
Catat Ulasan