Resepi Nasi Tomato Simple Cara Arwah Mak, Wangi, Lembut & Sarat Dengan Kenangan!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Setiap orang pasti ada hidangan yang menggamit memori bersama orang tersayang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Nasi Tomato simple yang cukup wangi dan lembut.
Nasi Tomato ialah sejenis nasi berperisa yang dimasak menggunakan beras (biasanya beras basmathi) bersama bahan-bahan seperti tomato puri, sup tomato, susu cair, bawang, rempah tumis dan minyak sapi.
Bagi Madie Dihah yang telah kongsikan resepi Nasi Tomato simple ini di Facebook, ia bukan sekadar hidangan tapi penuh dengan nilai sentimental. Jom kita cuba!
Baca juga: Resepi Ayam Masak Merah Macam Kenduri Kahwin, Nak Dapat Kuah Pekat Elok Ini Rahsianya…
RESEPI NASI TOMATO SIMPLE
Bahan utama:
- Beras basmathi (cuci dan rendam selama 30 minit, kemudian toskan)
Bahan kisar:
- Bawang besar
- Bawang putih
- Halia (sikit saja, sekadar menaikkan aroma)
Bahan tumis:
- Minyak sapi (mak suka guna Gheebland sebab aromanya cukup menyelerakan)
- Rempah 3 sekawan: kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
Bahan tambahan:
- Sup tomato (jenama KIMBALL)
- Tomato puri
- Susu cair
- Garam dan gula secukup rasa
Sukatan air:
- Jika guna 3 cawan beras basmathi, gunakan 4 cawan cecair (campuran air dan susu cair).
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dan tumis 3 sekawan sampai naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar, tumis lagi sampai naik bau wangi dan kekuningan.
2. Tuangkan sup tomato, tomato puri, garam dan gula. Kacau sekata.
3. Masukkan beras basmathi yang sudah ditoskan, gaul rata. Tambahkan air dan susu cair mengikut sukatan.
4. Tutup periuk dan masak nasi seperti biasa. Boleh guna periuk nasi atau dapur biasa.
5. Setelah masak, kacau nasi perlahan-lahan dengan garfu untuk elak patah. Tabur daun pudina atau daun ketumbar untuk aroma segar. Nak tambah bawang goreng pun boleh.
Selamat mencuba!
Sumber: Madie Dihah
Baca juga: Cara Buat Nasi Tomato Ala Lauk Pengantin, Sebijik Macam Makan Di Kenduri
The post Resepi Nasi Tomato Simple Cara Arwah Mak, Wangi, Lembut & Sarat Dengan Kenangan! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan