Cara Masak Ayam Kurma Yang Sedap & Kuah Pekat Likat, Confirm Menjadi Bila Ikut Resipi Ini!
Kalau tiada idea nak masak lauk ayam, apa kata cuba resepi ayam kurma yang sedap dan berkuah pekat ini. Daripada kanak-kanak hingga ke orang dewasa, semua pasti suka dengan rasanya yang lemak manis dan tidak terlalu pedas.
Walaupun nampak istimewa, cara penyediaan ayam kurma sebenarnya cukup mudah. Hanya menggunakan bahan asas seperti bawang, halia, rempah kurma dan santan, hidangan ini boleh siap dalam masa yang singkat.
Bagi yang ingin mencuba, berikut ialah resipi penuh yang dikongsikan oleh Encik Ben Ameer Nour Ismail. Caranya cukup ringkas, tapi hasilnya sangat menyelerakan!
Baca juga: Ayam Masak Kicap Bersantan Ala Jawa, Sekali Sekala Ubah Selera Apa Salahnya!
RESEPI AYAM KURMA
Bahan-bahan:
- 1 biji bawang besar Holland
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 3 sudu besar rempah kurma
- 1 ekor ayam (dipotong sederhana)
- Air secukupnya
- 2 biji kentang (dipotong)
- 1 kotak kecil santan
- 1 sudu besar gula melaka
- Garam secukup rasa
- 1 sudu kecil air asam jawa
- Lada burung (ikut tahap pedas yang diingini)
- 1 biji cili besar (dibelah dua)
- 1 biji tomato (dibelah empat)
Cara Memasak:
- Kisar bawang Holland, bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan rempah kurma dan tumis lagi sehingga naik bau dan garing.
- Masukkan ayam yang telah dipotong. Gaul rata dan biar seketika.
- Tuang air secukupnya dan masak sehingga ayam empuk.
- Masukkan kentang dan biarkan ia lembut.
- Tambahkan santan dan kacau perlahan.
- Masukkan gula melaka, garam dan air asam jawa.
- Masukkan lada burung, cili besar dan tomato.
- Perlahankan api dan teruskan memasak sehingga santan pecah minyak dan kuah menjadi pekat.
Sumber: Ben Ameer Nour Ismail
Baca juga: Resipi Ayam Masak Bali, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Rasa Tetap Padu!
The post Cara Masak Ayam Kurma Yang Sedap & Kuah Pekat Likat, Confirm Menjadi Bila Ikut Resipi Ini! appeared first on MyResipi.
Ulasan
Catat Ulasan