Nak Hilangkan Bau Badan & Kecilkan Perut, Cuba Petua Minum Air Limau Kasturi Madu Ini

Imej
https://ift.tt/2NeTEQ3 Sesetengah orang mungkin tak selesa dengan masalah bau badan, khususnya bau peluh yang agak kuat dan sukar dihilangkan walaupun selepas mandi. Oleh itu, kami cadangkan anda cuba petua minum air limau kasturi madu ini. Selain masalah bau badan, ada juga yang hadapi cabaran untuk mengecilkan saiz perut dan mengalami masalah sembelit, terutama bagi wanita yang sedang dalam tempoh berpantang selepas bersalin. Terdapat satu petua mudah dan sangat berkesan yang boleh anda amalkan pada setiap pagi untuk mengatasi masalah ini iaitu dengan minum air limau kasturi madu. Jom tengok cara membuatnya! Baca juga: Cara Simpan Barli Rebus Tahan Lama, Boleh Buat Air Barli Untuk Kawal Kolesterol RESIPI AIR LIMAU KASTURI MADU Bahan-bahan: 3 biji limau kasturi 2 sudu besar madu asli 1 cawan air suam panas Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, masukkan madu ke dalam cawan berisi air suam panas dan kacau sampai larut. 2. Kemudian, perah limau kasturi ke dalam cawan tersebut...

Resipi Ayam Butter Paling Padu, Kuah Pekat Lemak Berkrim Sampai Menjilat Jari!

https://ift.tt/4HAqKfC

butter chicken

Resepi butter chicken memang menjadi kegemaran ramai, daripada budak-budak sampai ke orang dewasa. Kuahnya yang lemak berkrim, ada rasa pedas manja dan aroma daun kari memang susah nak tolak.

Cara nak buat pun senang saja, bahan yang diperlukan juga sangat ringkas. Kalau masak sendiri, boleh sesuaikan rasa ikut selera. Makan pula dengan nasi panas, memang dijamin licin pinggan!

Baca juga: Resipi Ayam Mangga, Rasa Masam Manis Pedas Yang Confirm Membuka Selera!

RESEPI BUTTER CHICKEN MUDAH DAN SEDAP

butter chicken

Bahan-bahan:

  • Dada/peha ayam buang tulang (potong dadu)
  • Tepung jagung
  • Serbuk kari
  • Garam

Bahan sos:

  • 3 ulas bawang putih
  • 2 tangkai daun kari
  • Setengah bongkah butter
  • Tepung jagung 1 sudu
  • Susu cair setengah tin
  • Pewarna kuning (jika ada)

Cara-cara goreng ayam:

  1. Perap ayam dengan serbuk kari dan garam.
  2. Bancuh tepung jagung (atau tepung bestari) dengan sedikit air.
  3. Celup ayam dalam bancuhan tepung dan goreng hingga rangup.
  4. Ketepikan dulu ayam yang telah digoreng.

Cara buat sos:

  1. Panaskan 1 sudu minyak masak.
  2. Masukkan bawang putih dan daun kari, tumis hingga wangi.
  3. Masukkan mentega dan biarkan ia cair.
  4. Tambah susu cair, cili api dan pewarna kuning (jika guna).
  5. Kalau suka kuah yang sedikit pekat, bancuh 1 sudu tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam sos.
  6. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  7. Tutup api, masukkan ayam goreng ke dalam sos.
  8. Gaul rata sampai semua mesra dan sedia untuk dihidangkan.

Sumber: Murni Rahmat

Baca juga: Resipi Ayam Cili Padi Bersantan Pedas-Pedas Manja! Sekali Rasa, Tak Henti Menyuap!

The post Resipi Ayam Butter Paling Padu, Kuah Pekat Lemak Berkrim Sampai Menjilat Jari! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan