Resipi Crab Rangoon Guna Kulit Popia, Buat Banyak Terus Boleh Masuk Freezer!

Imej
https://ift.tt/JWa5Lfe Kalau pernah makan di restoran makanan Cina, mesti pernah dengar tentang crab rangoon. Tapi tahukah anda, resepi crab rangoon sebenarnya boleh diolah ikut cita rasa kita sendiri. Contohnya, guna kulit popia untuk hasilkan versi rangup dan sedap! Sekali buat, boleh dapat banyak dan simpan dalam peti sejuk beku. Bila ada tetamu datang atau perut lapar tengah malam, tinggal goreng saja. Ringkas, rangup dan dijamin jadi kegemaran satu rumah! Baca juga: Resipi Rempeyek Moden Guna Kulit Popia, Tak Perlu Bancuh Adunan Tepung! RESEPI CRAB RANGOON GUNA KULIT POPIA Bahan-bahan: Kulit popia sederhana (50 keping) Bahan inti: 2 pek crab filament (diracik halus) 1 bekas kecil krim keju (suhu bilik) 1 cawan mayonis 2-3 pokok daun bawang (dihiris) 1 batang lobak merah (disagat) 1 sudu besar mixed herbs 1 sudu besar daun parsli kering (dried parsley) 1 sudu besar serbuk lada sulah 1 sudu besar serbuk perasa Garam secukupnya Optional: serbuk lada hitam ...

Cara Buat Budu Jadi Bertambah Sedap, Makan Sampai Tak Toleh Kiri Kanan!

https://ift.tt/O0TMLoW

cara buat budu

Rupanya ada cara buat budu jadi lebih sedap daripada asal, iaitu dengan menambah bawang, cili, bunga kantan dan perahan limau nipis. Gabungan ini boleh jadikan rasanya makin padu dan lebih menyelerakan.

Nak sediakan pun tak susah, tak perlu masak pun. Hanya perlu hiris bahan yang disenaraikan, gaul rata dan terus boleh hidang bersama nasi panas, lauk-pauk kesukaan dan ulam-ulaman segar.

Bau harum bahan hirisan dan rasa masam-masam limau memang boleh buat selera bertambah! Jika ada yang ingin mencuba, jom lihat cara-cara penyediaannya dengan lebih lengkap di bawah.

Baca juga: Resipi Ikan Rebus Goreng Stail Pantai Timur ‘Rangup’, Tulang Pun Boleh Makan!

CARA BUAT BUDU JADI BERTAMBAH SEDAP

cara buat budu

Bahan-bahan:

  • Bawang merah (dihiris)
  • Cili api (dihiris)
  • Bunga kantan (dihiris)
  • Serai (dihiris)
  • Limau nipis (ambil air perahannya sahaja)
  • Budu

Cara-cara penyediaan:

  1. Satukan semua bahan hirisan iaitu bawang merah, cili api, bunga kantan dan serai ke dalam satu mangkuk. Pastikan bahan-bahan dihiris nipis.
  2. Kemudian, tuangkan budu secukupnya ke dalam mangkuk berisi bahan-bahan tadi. Gaul rata hingga semua bahan bercampur sempurna dan naik aromanya.
  3. Akhir sekali, perahkan jus limau nipis untuk seimbangkan rasa.
  4. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, lauk pauk kesukaan dan ulam-ulaman segar. Memang pembuka selera!

Sumber: Siti Zanariah

Baca juga: Singgang Tumis Ikan Selar, Padankan Bersama Budu, Terus Tak Pandang Kiri Kanan!

The post Cara Buat Budu Jadi Bertambah Sedap, Makan Sampai Tak Toleh Kiri Kanan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan