Nak Hilangkan Bau Badan & Kecilkan Perut, Cuba Petua Minum Air Limau Kasturi Madu Ini

Imej
https://ift.tt/2NeTEQ3 Sesetengah orang mungkin tak selesa dengan masalah bau badan, khususnya bau peluh yang agak kuat dan sukar dihilangkan walaupun selepas mandi. Oleh itu, kami cadangkan anda cuba petua minum air limau kasturi madu ini. Selain masalah bau badan, ada juga yang hadapi cabaran untuk mengecilkan saiz perut dan mengalami masalah sembelit, terutama bagi wanita yang sedang dalam tempoh berpantang selepas bersalin. Terdapat satu petua mudah dan sangat berkesan yang boleh anda amalkan pada setiap pagi untuk mengatasi masalah ini iaitu dengan minum air limau kasturi madu. Jom tengok cara membuatnya! Baca juga: Cara Simpan Barli Rebus Tahan Lama, Boleh Buat Air Barli Untuk Kawal Kolesterol RESIPI AIR LIMAU KASTURI MADU Bahan-bahan: 3 biji limau kasturi 2 sudu besar madu asli 1 cawan air suam panas Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, masukkan madu ke dalam cawan berisi air suam panas dan kacau sampai larut. 2. Kemudian, perah limau kasturi ke dalam cawan tersebut...

Resipi Sotong Masak Cili Padi Kunyit, Tekstur Lembut & Tak Kecut Bila Ikut Cara Ini

https://ift.tt/DdpR4gw

sotong masak cili padi

Bila dah hari-hari kena fikir menu, kadang-kadang otak pun tepu. Jadi hari ini MyResipi nak bagi satu idea iaitu Resipi Sotong Masak Cili Padi Kunyit. Lauk ini bukan saja senang nak buat, tapi boleh buat nasi bertambah-tambah!

Yang menariknya resipi ini, kita tak perlukan bahan pelik-pelik. Cukup dengan sotong segar, cili padi, bawang dan serbuk kunyit. Dah ada semua bahan ini, boleh hasilkan lauk yang menyengat dan membangkitkan selera.

Kalau anda tengah cari idea lauk ekspres tapi tetap menyelerakan, resipi ini memang wajib cuba. Ikut saja langkah-langkah mudah yang dikongsi di bawah. Confirm tak menyesal, malah mungkin jadi lauk wajib setiap minggu!

Baca juga: 6 Jenis Sotong Popular Di Malaysia, Yang ‘Satu’ Ini Paling Banyak Diguna Dalam Masakan

RESEPI SOTONG MASAK CILI PADI KUNYIT

sotong masak cili padi

Bahan-bahan:

  • Sotong kecil setengah kilo (cuci dan bersihkan terlebih dahulu)
  • Garam
  • Serbuk kunyit

Bahan kisar/tumbuk:

  • 2 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 6 tangkai cili padi merah
  • 4 tangkai lada besar hijau

Semua bahan di atas boleh dikisar menggunakan chopper atau ditumbuk. Elakkan guna blender kerana hasilnya akan terlalu halus dan kurang rasa cili.

Cara memasak:

  1. Panaskan kuali, masukkan sotong dan biarkan seketika sehingga keluar airnya.
  2. Toskan sotong dan buang airnya jika tidak mahu lauk berkuah sangat. (Kalau suka berkuah, boleh simpan dan guna semula air sotong tadi.)
  3. Tumis bahan kisar/tumbuk tadi dengan minyak yang agak banyak pun tak mengapa.
  4. Masukkan garam dan serbuk kunyit secukup rasa.
  5. Bila bahan tumis dah kelihatan layu dan naik bau, masukkan sotong yang telah ditoskan tadi.
  6. Masak sekejap saja jangan lama-lama nanti sotong jadi liat.
  7. Siap! Dah boleh makan dengan nasi panas-panas. Jangan lupa masak nasi lebih sikit, confirm bertambah!

Sumber: Nurul Joe

Baca juga: Tips Masak Sotong Kembang Agar Tak Liat & Lembut, Rupanya Kena Goreng Dulu Sehingga Kering Air

The post Resipi Sotong Masak Cili Padi Kunyit, Tekstur Lembut & Tak Kecut Bila Ikut Cara Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan