Rempah Cap Bunga Rose Jadi Pilihan Profesor Chef Zam Dalam Bengkel Tradisi!

Imej
https://ift.tt/ncbuGBw Bukan semua jenama diberi kepercayaan untuk menjadi penaja utama dalam acara kulinari bersama chef tersohor negara. Tapi Rempah Cap Bunga Rose membuktikan bahawa produk tempatan juga mampu berdiri sama tinggi, malah jadi pilihan utama pakar kulinari terkenal, Prof. Dato’ Zamzani Abdul Wahab DPMT  atau lebih dikenali sebagai Chef Zam . Inilah yang berlaku dalam Bengkel Masakan Tradisi Terengganu yang berlangsung pada 14 dan 15 Jun lalu, hasil kerjasama antara Rich Talents International College, Chef Zam, dan Rempah Cap Bunga Rose. Acara ini bukan sekadar bengkel masakan, ia merupakan perayaan warisan, rasa dan kualiti sebenar rempah Melayu. Rempah Cap Bunga Rose bawa rasa asli Terengganu Melalui bengkel ini, pemilik kedai makan , suri rumah dan pelajar kulinari kolej berpeluang menggunakan Rempah Cap Bunga Rose untuk menghasilkan masakan tradisional seperti Nasi Dagang, Kerutuk Ayam dan Gulai Ikan Tongkol. Selain itu, peserta bengkel juga akan diajar...

Resepi Popia Susu Dengan 3 Bahan, Sekali Kunyah Memang Susah Nak Berhenti!

https://ift.tt/4NXvyWF

resepi popia susu

Nak buat kudapan manis yang rangup dan mudah disediakan, boleh cuba resepi Popia Susu ini.  Bukan saja digemari kanak-kanak, malah turut menjadi pilihan orang dewasa.

Popia Susu merupakan kulit popia goreng yang digaul bersama campuran susu tepung dan gula dengan kombinasi rasa rangup dan lemak manis yang menjadikannya kegemaran ramai.

Iza Ramli telah kongsikan resepi Popia Susu yang mudah untuk anda cuba sendiri di rumah dengan sekali kunyah pasti tak berhenti nanti. Jom kita cuba!

Baca juga: Popia Pepero, Guna Kulit Popia Tapi Sedap Dan Rangup Bukan Main!

RESEPI POPIA SUSU

resepi popia susu

Bahan-bahan:

  • Kulit popia (boleh pakai yang saiz kecil juga)
  • ½ cawan susu tepung
  • ½ cawan gula kastor

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, gulung kulit popia dengan menggunakan straw supaya lebih mudah dan dapat saiz yang sama. Kemudian, lekatkan hujung popia dengan air.

2. Popia yang sudah siap digulung itu, dipotong kecil-kecil (ikut suka nak saiz macam mana).

3. Selepas dipotong, bolehlah goreng kulit popia tadi dengan api sederhana sampai jadi warna kekuningan.

resepi popia susu

4. Masukkan kulit popia ke dalam mangkuk, kemudian campurkan dengan susu tepung dan gula kastor. Gaul sampai rata. Lebih mudah jika masukkan dalam bekas bertutup dan goncang.

5. Setelah siap, boleh simpan dalam balang bertutup. Siap untuk dihidang!

Gabungan rasa rangup kulit popia bersama kemanisan susu tepung dan taburan gula menjadikan ia pilihan sempurna untuk dinikmati seisi keluarga di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Iza Ramli

Baca juga: Resepi Popia Nestum Mudah Dengan 5 Bahan, Kunyah Sampai Tak Berhenti!

The post Resepi Popia Susu Dengan 3 Bahan, Sekali Kunyah Memang Susah Nak Berhenti! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan