Resipi Ketam Masak Cili Ala Singapore, Rasa Pedas Manis Manja Buat Tak Boleh Berhenti Makan!

Peminat makanan laut wajib cuba Ketam Masak Cili Ala Singapore. Hidangan ini memang terkenal di restoran makanan laut, tapi mudah nak buat sendiri di rumah jika tahu caranya.
Ketam Masak Cili Ala Singapore ialah hidangan ikonik dari Singapura yang berasaskan ketam segar dimasak dalam kuah cili yang pekat, manis, masam dan sedikit pedas.
Mohd Nubli Kumkum Bin Mohd Nor telah kongsikan resipi Ketam Masak Cili Ala Singapore di Facebook yang hasilnya pedas manja membuatkan selera terangkat. Jom kita cuba!
Baca juga: Ketam Masak Telur Masin, Nak Warna Cantik Keemasan Tambah Serbuk ‘Ini’
RESIPI KETAM MASAK CILI ALA SINGAPORE

Bahan-bahan:
- 2 ekor ketam
- 2 sudu sos cili
- 1 sudu cuka
- Garam dan gula secukup rasa
- ½ cawan air
- 1 biji telur dipukul
- Daun kucai (hiasan)
Bahan kisar:
- 5 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 5 cili merah
- ½ inci halia
- ½ inci belacan
- 2 biji buah keras
Cara-cara masak:
- Bersihkan ketam dan tabur sedikit garam.
- Goreng sampai ketam berubah warna kemerahan, angkat dan toskan.
- Tumis bahan kisar dan sos cili sampai pecah minyak.
- Masukkan cuka, sedikit air dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan ketam, gaul rata dan biar masak sekejap.
- Tuang telur di sekeliling ketam dan biarkan sekejap.
- Gaul rata sampai menyaluti ketam tadi dan masak sampai pekat.
Selamat mencuba!
Sumber: Mohd Nubli Kumkum Bin Mohd Nor
Baca juga: Ketam Sambal Telur Pecah, Kombinasi Ini Berjaya Buat Ramai ‘Approve’ Sedap!
The post Resipi Ketam Masak Cili Ala Singapore, Rasa Pedas Manis Manja Buat Tak Boleh Berhenti Makan! appeared first on MyResipi.
Ulasan
Catat Ulasan