Langkau ke kandungan utama

Resepi Kuih Vadai Rangup, Petua Kisar & Tapis Kacang Dal Buat Kuih Jadi Lagi Gebu!

Imej
https://ift.tt/vdB4o2X Buat peminat kuih tradisional, anda tak boleh lepaskan peluang untuk cuba resepi Kuih Vadai ini kerana hasilnya yang garing di luar dan lembut di dalam yang cukup menyelerakan. Kuih Vadai atau disebut juga sebagai vada, wada dan vadey merupakan sejenis kudapan tradisional masyarakat India Selatan yang sangat popular di Malaysia. Rafidahwati Ahmad Nazri telah kongsikan resepi Kuih Vadai di Facebook yang digunakan untuk berniaga sampai dapat pujian ramai dan laku keras. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Roti Puri Tanpa Guna Yis, Dah Sejuk Pun Tetap Kembang Elok RESEPI KUIH VADAI Bahan-bahan: 500g kacang dal australia 1 sudu teh jintan manis 2 biji bawang besar (dimayang nipis) 3 biji cili merah (dihiris nipis) 1 sudu teh garam halus Serbuk perasa Daun kari (diracik halus) Cara-cara buat: Mula-mula, rendam kacang dal australia sekurang-kurangnya 3 jam. Jika rendam sekejap, kacang jadi kasar, kurang sedap dan tak gebu. Kisar halus kacang de...

Wanita India Kongsi Cara Masak Ayam Varuval, Rempah Wangi, Rasa Pun Padu!

https://ift.tt/4TJjVOo

ayam masak varuval

Apabila ditanya tentang masakan India yang paling disukai rakyat Malaysia, mestilah jawapannya Ayam Masak Varuval. Paling penting, ia mudah dimasak dan tak renyah.

Ayam Masak Varuval merupakan lauk kering berempah popular dalam masakan India Selatan yang sedap dengan setiap potongan ayam disalut sempurna dengan rempah tumisan.

Kami terjumpa resipi Ayam Masak Varuval oleh Cgayatthiri Devi Chundriah di Facebook yang sangat menarik untuk dicuba sempena musim Deepavali. Jom kita cuba!

Baca juga: Kari Ikan Timur Laut India, Resipi Dari Negeri Odisha Ini Boleh Tahan Sedap!

RESIPI AYAM MASAK VARUVAL

ayam masak varuval

Bahan-bahan:

  • Ayam (potong kecil)
  • 1 biji bawang merah india
  • 10 ulas bawang putih
  • Sedikit halia
  • Buah pelaga
  • Kayu manis
  • Bunga lawang
  • Cili padi (ikut tahap kepedasan masing-masing)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • Daun kari
  • Daun ketumbar
  • 1 biji tomato
  • 1 sudu rempah kari ayam
  • 2 sudu rempah cili kering
  • 1 sudu jintan manis (ditumbuk kasar)
  • 1 sudu lada hitam (ditumbuk halus)

ayam masak varuval

Cara-cara masak:

  1. Mula-mula, tumbuk atau kisar bawang merah india, bawang putih dan halia.
  2. Selepas itu, tumis dulu bahan yang sudah ditumbuk sampai wangi.
  3. Kemudian, masukkan ayam dan gaulkan.
  4. Selepas gaul, masukkan tomato yang yang sudah dipotong.
  5. Tutup ayam dengan menggunakan tudung periuk dan masak dalam api perlahan selama 15 minit sampai ayam empuk. Jangan masukkan air.
  6. Masukkan cili padi dan bawang merah, kemudian kacau sampai pecah minyak.
  7. Masukkan rempah cili kering, rempah kari ayam, jintan manis dan lada hitam (nak kurang pedas, jangan guna serbuk lada hitam).
  8. Seterusnya, masak selama 10 minit sampai garing.
  9. Akhir sekali, masukkan daun kari dan daun ketumbar.

Selamat mencuba!

Sumber: Cgayatthiri Devi Chundriah

Baca juga: Resepi Ayam Varuval Mudah Terangkat, Dari Jauh Boleh Bau Aromanya

The post Wanita India Kongsi Cara Masak Ayam Varuval, Rempah Wangi, Rasa Pun Padu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan