Resepi Puding Jagung Kastard, Lembut Berkrim & Warna Kuning Jagung Yang Menawan
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Waktu panas memang nikmat dapat makan semangkuk puding daripada peti sejuk. Dalam banyak-banyak jenis puding, resepi Puding Jagung Kastard yang paling mudah dibuat.
Puding Jagung Kastard merupakan pencuci mulut yang lembut, manis dan berlemak dengan aroma jagung yang harum. Oleh sebab itu, ia disukai kanak-kanak mahupun dewasa.
Mami Marsya Ummu Aisyah telah kongsikan cara buat Puding Jagung Kastard yang sedap di Facebook. Bukan setakat caranya mudah, malah hasilnya lembut berkrim. Jom kita cuba!
Baca juga: Resepi Puding Tiramisu Kastard, Lembut Berkrim Sampai Melekat Di Hati
RESEPI PUDING JAGUNG KASTARD
Bahan-bahan:
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan tepung kastard
- 3 cawan air
- 1 tin krimer jagung
- Sedikit garam
- 1 susu tin cair
Cara-cara buat:
- Mula-mula, campurkan semua bahan dalam satu periuk.
- Kacau sampai semuanya sebati dan tiada ketulan tepung.
- Hidupkan api, teruskan kacau sampai adunan jadi likat dan berkilat.
- Apabila sudah cukup pekat, cepat-cepat tuang ke dalam bekas sementara masih panas.
- Biarkan sejuk, kemudian simpan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak dan menyegarkan.
Puding Jagung Kastard sesuai dijadikan sebagai hidangan pencuci mulut untuk keluarga di rumah atau sebarang jamuan. Setelah sejuk, setiap suapan terasa menyegarkan.
Selamat mencuba!
Sumber: Mami Marsya Ummu Aisyah
Baca juga: Puding Roti Kastard Leleh Dan Cair Di Mulut, Rasa Sekali Mesti Nak Lagi
The post Resepi Puding Jagung Kastard, Lembut Berkrim & Warna Kuning Jagung Yang Menawan appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan