Langkau ke kandungan utama

Resipi Kuih Masalodeh Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Paling Sedap Makan Panas-Panas!

Imej
https://ift.tt/P8qV7WA Kalau sebut kuih masalodeh, mesti ramai terus teringat rasa rangupnya di luar dan lembut di dalam. Aromanya yang wangi dengan daun kari dan rempah memang cukup membuka selera. Kuih ini bukan saja sedap untuk sarapan pagi, tapi juga pilihan terbaik waktu minum petang bersama keluarga. Walaupun nampak macam susah nak buat, sebenarnya resepi kuih masalodeh ini mudah saja. Cuma perlukan kacang dhal, bawang, cili dan sedikit rempah. Hasilnya memang padu! Baca juga: Wanita India Kongsi Cara Masak Ayam Varuval, Rempah Wangi, Rasa Pun Padu! RESEPI KUIH MASALODEH Bahan-bahan: 2 cawan kacang dhal – direndam semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam 1 labu bawang besar – dihiris nipis 5 tangkai cili kering – dihiris halus 3 tangkai daun kari – diracik 1 biji cili hijau (jika suka) – dihiris 1 biji cili merah (jika suka) – dihiris 1 ½ sudu besar jintan manis – ditumbuk 1 sudu teh garam halus (atau secukupnya) ½ sudu teh gula Sedikit serbuk perasa (jika suka)...

Resepi Puding Jagung Kastard, Lembut Berkrim & Warna Kuning Jagung Yang Menawan

https://ift.tt/23nEFzL

resepi puding jagung kastard

Waktu panas memang nikmat dapat makan semangkuk puding daripada peti sejuk. Dalam banyak-banyak jenis puding, resepi Puding Jagung Kastard yang paling mudah dibuat.

Puding Jagung Kastard merupakan pencuci mulut yang lembut, manis dan berlemak dengan aroma jagung yang harum. Oleh sebab itu, ia disukai kanak-kanak mahupun dewasa.

Mami Marsya Ummu Aisyah telah kongsikan cara buat Puding Jagung Kastard yang sedap di Facebook. Bukan setakat caranya mudah, malah hasilnya lembut berkrim. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Puding Tiramisu Kastard, Lembut Berkrim Sampai Melekat Di Hati

RESEPI PUDING JAGUNG KASTARD

resepi puding jagung kastard

Bahan-bahan:

  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung kastard
  • 3 cawan air
  • 1 tin krimer jagung
  • Sedikit garam
  • 1 susu tin cair

resepi puding jagung kastard

Cara-cara buat:

  1. Mula-mula, campurkan semua bahan dalam satu periuk.
  2. Kacau sampai semuanya sebati dan tiada ketulan tepung.
  3. Hidupkan api, teruskan kacau sampai adunan jadi likat dan berkilat.
  4. Apabila sudah cukup pekat, cepat-cepat tuang ke dalam bekas sementara masih panas.
  5. Biarkan sejuk, kemudian simpan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak dan menyegarkan.

Puding Jagung Kastard sesuai dijadikan sebagai hidangan pencuci mulut untuk keluarga di rumah atau sebarang jamuan. Setelah sejuk, setiap suapan terasa menyegarkan.

Selamat mencuba!

Sumber: Mami Marsya Ummu Aisyah

Baca juga: Puding Roti Kastard Leleh Dan Cair Di Mulut, Rasa Sekali Mesti Nak Lagi

The post Resepi Puding Jagung Kastard, Lembut Berkrim & Warna Kuning Jagung Yang Menawan appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan