Cara Membuat Roti Canai Dengan 5 Bahan Mudah, Kekal Lembut Walaupun Dah Sejuk!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain

Roti Canai bukan setakat makan untuk sarapan, malah tengah hari atau malam pun boleh. Nak belajar buat sendiri, bolehlah ikut cara membuat Roti Canai yang kami kongsikan ini.
Tak dinafikan ramai yang suka makan Roti Canai lembut di dalam dan rangup di luar. Cukup ada bahan asasnya saja, anda boleh hasilkan Roti Canai yang sedap di rumah.
Noraihan Sukri telah kongsikan cara membuat Roti Canai di Facebook yang sangat mudah dengan menggunakan 5 bahan saja dan hasilnya lembut walaupun sudah sejuk. Jom kita cuba!
Baca juga: Wanita Ini Kongsi Cara Orang Dulu-Dulu Buat Roti Canai, Guna Dulang Di Rumah Saja
CARA MEMBUAT ROTI CANAI

Bahan-bahan:
- 500gm tepung
- ½ sudu makan garam
- 1 sudu makan susu pekat
- ½ sudu makan marjerin
- 250ml air sejuk (air daripada peti sejuk saja)

Cara-cara buat:
- Mula-mula, campur semua bahan dalam satu bekas.
- Selepas itu, uli sampai lembut dan doh tak melekat pada tangan.
- Kemudian, rehatkan selama 30 minit (rehatkan di luar saja, bukan dalam peti sejuk).
- Seterusnya, uli sekali lagi.
- Setelah siap, bulatkan ikut suka (bentukkan sampai cantik).
- Selepas itu, tempekkan dengan marjerin.
- Kemudian, rendam dalam minyak dan perap dalam 3 hingga 4 jam.
- Akhir sekali, boleh tebar dan goreng dalam kuali.
Selamat mencuba!
Sumber: Noraihan Sukri
Baca juga: Resepi Roti Canai Lembut Tanpa Telur, Guna Teknik Ini Pasti Kurang Berminyak
The post Cara Membuat Roti Canai Dengan 5 Bahan Mudah, Kekal Lembut Walaupun Dah Sejuk! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan