Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Cara Membuat Roti Canai Dengan 5 Bahan Mudah, Kekal Lembut Walaupun Dah Sejuk!

https://ift.tt/OBvoM2w

cara membuat roti canai

Roti Canai bukan setakat makan untuk sarapan, malah tengah hari atau malam pun boleh. Nak belajar buat sendiri, bolehlah ikut cara membuat Roti Canai yang kami kongsikan ini.

Tak dinafikan ramai yang suka makan Roti Canai lembut di dalam dan rangup di luar. Cukup ada bahan asasnya saja, anda boleh hasilkan Roti Canai yang sedap di rumah.

Noraihan Sukri telah kongsikan cara membuat Roti Canai di Facebook yang sangat mudah dengan menggunakan 5 bahan saja dan hasilnya lembut walaupun sudah sejuk. Jom kita cuba!

Baca juga: Wanita Ini Kongsi Cara Orang Dulu-Dulu Buat Roti Canai, Guna Dulang Di Rumah Saja

CARA MEMBUAT ROTI CANAI

cara membuat roti canai

Bahan-bahan:

  • 500gm tepung
  • ½ sudu makan garam
  • 1 sudu makan susu pekat
  • ½ sudu makan marjerin
  • 250ml air sejuk (air daripada peti sejuk saja)

cara membuat roti canai

Cara-cara buat:

  1. Mula-mula, campur semua bahan dalam satu bekas.
  2. Selepas itu, uli sampai lembut dan doh tak melekat pada tangan.
  3. Kemudian, rehatkan selama 30 minit (rehatkan di luar saja, bukan dalam peti sejuk).
  4. Seterusnya, uli sekali lagi.
  5. Setelah siap, bulatkan ikut suka (bentukkan sampai cantik).
  6. Selepas itu, tempekkan dengan marjerin.
  7. Kemudian, rendam dalam minyak dan perap dalam 3 hingga 4 jam.
  8. Akhir sekali, boleh tebar dan goreng dalam kuali.

Selamat mencuba!

Sumber: Noraihan Sukri

Baca juga: Resepi Roti Canai Lembut Tanpa Telur, Guna Teknik Ini Pasti Kurang Berminyak

The post Cara Membuat Roti Canai Dengan 5 Bahan Mudah, Kekal Lembut Walaupun Dah Sejuk! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan