Langkau ke kandungan utama

Resipi Ayam Kicap Daun Kari Wangi Beraroma, Sedap Sampai Menjilat Jari!

Imej
https://ift.tt/cTPXjG5 Tak perlu pening kepala nak masak apa untuk lauk tengah hari, buat saja resipi Ayam Kicap Daun Kari ini. Bukan setakat mudah dan cepat, malah kena dengan selera seisi keluarga. Ayam kicap biasa sudah sedap, tapi apabila ditambah daun kari, rasanya jadi lebih harum, pekat dan padu. Baunya semasa menumis boleh buat jiran sebelah terliur. Jika anda buat resipi Ayam Kicap Daun Kari yang dikongsikan oleh Nur Fakhira Mohd Rosli di Facebook, kami yakin anda akan puas hati dengan hasilnya. Jom kita cuba! Baca juga: Tips Ayam Goreng Rangup Tahan Lama, Guna Teknik Ini Baru Hasil Menjadi! RESIPI AYAM KICAP DAUN KARI Bahan-bahan: 1 ekor ayam (cuci bersih, toskan air) Garam secukup rasa Serbuk kunyit secukupnya 2 labu bawang besar 6 ulas bawang putih 1 inci halia Minyak masak secukupnya 1 cawan daun kari Sedikit air 1 sudu rempah kari ayam/daging 1 sup bunjut 2 sudu sos tiram 2 sudu kicap pekat Kicap manis secukup rasa 2 asam keping Cara-cara mema...

Resipi Kuih Cara Manis Guna 2 Cawan Tepung, Lembut & Manis Berlemak

https://ift.tt/iPpb3kY

resipi kuih cara manis

Setiap kali sarapan, mesti teringin nak makan kuih tradisi yang lembut dan manis. Antara yang paling senang nak buat dan sentiasa jadi pilihan ramai tentulah resipi Kuih Cara Manis.

Kuih ini bukan saja ringkas dari segi bahan, malah cara buatnya pun mudah. Cukup ada acuan khas, adunan yang cair-cair sikit, kemudian letak gula di tengah, jadilah Kuih Cara Manis yang lembut dan manis berlemak.

Nak buat sendiri kuih ini di rumah, boleh ikut resipi Kuih Cara Manis oleh Miza Abdullah di Facebook. Selepas buat, anda akan dapat hidu bau pandan yang harum semerbak. Jom kita cuba!

Baca juga: Kuih Cara Berlauk Guna Inti Kentang, Lembut Dan Manisnya Cukup Rasa!

RESIPI KUIH CARA MANIS

resipi kuih cara manis

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, satukan tepung, air pandan, santan, air dan garam.

2. Selepas itu, kacau rata sampai adunan sebati dan tak berketul.

3. Kemudian, panaskan acuan kuih cara dan oles sedikit minyak supaya tak melekat.

4. Seterusnya, tuang adunan ke dalam acuan tapi pastikan jangan penuh sangat.

5. Kemudian, letakkan sedikit gula pasir di tengah-tengah setiap kuih.

5. Setelah itu, tutup penutup dan biarkan sampai masak serta permukaan kuih kelihatan kering.

6. Akhir sekali, angkat, sejukkan sekejap dan sedia untuk dihidang. Siap!

resipi kuih cara manis

Paling menarik, kuih ini bukan sekadar sedap dimakan panas-panas, tapi apabila sudah sejuk pun masih lembut dan harum. Jadi, tak hairanlah kuih ini diminati ramai sampai sekarang.

Selamat mencuba!

Sumber: Miza Abdullah

Baca juga: Kuih Cara Manis Versi Jagung, Lembut Dan Lemak Manis Tetap Rasa Klasik

The post Resipi Kuih Cara Manis Guna 2 Cawan Tepung, Lembut & Manis Berlemak appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan