Resipi Kuih Cara Manis Guna 2 Cawan Tepung, Lembut & Manis Berlemak
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Setiap kali sarapan, mesti teringin nak makan kuih tradisi yang lembut dan manis. Antara yang paling senang nak buat dan sentiasa jadi pilihan ramai tentulah resipi Kuih Cara Manis.
Kuih ini bukan saja ringkas dari segi bahan, malah cara buatnya pun mudah. Cukup ada acuan khas, adunan yang cair-cair sikit, kemudian letak gula di tengah, jadilah Kuih Cara Manis yang lembut dan manis berlemak.
Nak buat sendiri kuih ini di rumah, boleh ikut resipi Kuih Cara Manis oleh Miza Abdullah di Facebook. Selepas buat, anda akan dapat hidu bau pandan yang harum semerbak. Jom kita cuba!
Baca juga: Kuih Cara Berlauk Guna Inti Kentang, Lembut Dan Manisnya Cukup Rasa!
RESIPI KUIH CARA MANIS
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan air pandan
- 1 cawan santan pekat
- Sedikit garam
- 1 cawan air
- Gula untuk inti
- Minyak untuk oles acuan
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, satukan tepung, air pandan, santan, air dan garam.
2. Selepas itu, kacau rata sampai adunan sebati dan tak berketul.
3. Kemudian, panaskan acuan kuih cara dan oles sedikit minyak supaya tak melekat.
4. Seterusnya, tuang adunan ke dalam acuan tapi pastikan jangan penuh sangat.
5. Kemudian, letakkan sedikit gula pasir di tengah-tengah setiap kuih.
5. Setelah itu, tutup penutup dan biarkan sampai masak serta permukaan kuih kelihatan kering.
6. Akhir sekali, angkat, sejukkan sekejap dan sedia untuk dihidang. Siap!
Paling menarik, kuih ini bukan sekadar sedap dimakan panas-panas, tapi apabila sudah sejuk pun masih lembut dan harum. Jadi, tak hairanlah kuih ini diminati ramai sampai sekarang.
Selamat mencuba!
Sumber: Miza Abdullah
Baca juga: Kuih Cara Manis Versi Jagung, Lembut Dan Lemak Manis Tetap Rasa Klasik
The post Resipi Kuih Cara Manis Guna 2 Cawan Tepung, Lembut & Manis Berlemak appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan