Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resipi Gulai Lemak Kuning Udang & Kacang Buncis, Lauk Kampung Simple Tapi Buat Tekak Puas!

https://ift.tt/kcQJ8Cb

gulai lemak kuning udang

Gulai lemak kuning udang ini memang wajib cuba masak. Kuahnya pekat berlemak, harum bau kunyit dan ada rasa manis semula jadi dari udang segar, sangat memikat selera!

Kalau nak lebih pedas boleh tambah cili padi, nak lebih pekat boleh lebihkan santan. Ditambah pula dengan kacang buncis yang rangup, memang lengkap hidangan ringkas tapi puas hati. Jom cuba!

Baca juga: Petua Udang Rangup, Juicy & Warna Oren Menyala Cantik, Rahsianya Mudah Saja!

RESEPI GULAI LEMAK KUNING UDANG DENGAN KACANG BUNCIS

gulai lemak kuning udang

Bahan-bahan:

  • 10 ekor udang (dibersihkan & buang sesungut)
  • 1 genggam kacang buncis (dihiris serong)
  • 1 kotak santan pekat (200ml)
  • 1 cawan air
  • Garam & gula secukup rasa
  • 1 helai daun kunyit (dicarik & dihiris halus)
  • 1 batang serai (dititik)

Bahan kisar:

  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup (atau boleh guna sedikit serbuk kunyit)
  • 2 biji cili merah (jika mahu lebih pedas, tambah cili padi)

Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan kisar bersama serai hingga naik bau.
  2. Masukkan santan pekat dan air. Kacau selalu supaya santan tidak pecah.
  3. Bila kuah mula mendidih, masukkan udang dan kacang buncis.
  4. Masukkan daun kunyit, garam dan gula secukup rasa.
  5. Reneh selama 5–7 minit hingga udang masak dan kuah sedikit pekat.
  6. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih panas.

Sumber: Khalif Khlif

Baca juga: Resipi Udang Buttermilk, Kuah Pekat Melekat & Bau Daun Kari Memikat Selera!

The post Resipi Gulai Lemak Kuning Udang & Kacang Buncis, Lauk Kampung Simple Tapi Buat Tekak Puas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan