Rahsia Telur Rebus Licin Sempurna, Ikut Petua Ini Barulah Senang Nak Kupas!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Telur rebus memang antara lauk paling senang dibuat. Tapi bila sampai bab nak kupas, mulalah rasa geram sebab kulitnya asyik melekat pada isi.
Hasilnya, telur jadi berlubang-lubang dan tak cantik untuk dihidangkan. Terutamanya kalau untuk hidangan seperti nasi lemak atau salad.
Kalau anda selalu hadapi masalah ini, jangan risau. Ada petua mudah yang boleh membantu kulit telur tertanggal dengan cantik, tanpa merosakkan isinya.
Caranya ringkas, bahan pun tak perlu banyak. Hasilnya pula memang puas hati bila tengok telur licin elok dan kejadian sempurna.
Baca juga: Mata Blender Tumpul? Cuba Petua Mudah Ini, Hasilnya Tajam Macam Baru!
PETUA KUPAS TELUR REBUS SUPAYA KULIT TAK MELEKAT & CANTIK KEJADIANNYA
Cara-caranya:
- Mula-mula, isi air dalam periuk dan biarkan hingga betul-betul mendidih.
- Apabila air dah mendidih, perlahankan api supaya air tidak terlalu bergolak.
- Masukkan telur dengan berhati-hati supaya kulitnya tidak retak.
- Naikkan semula api ke tahap sederhana-tinggi dan teruskan merebus selama 5 hingga 10 minit, bergantung pada saiz telur dan tahap kemasakan yang diingini.
- Setelah masak, segera angkat telur dan bilas di bawah air paip mengalir atau rendam dalam air sejuk beberapa minit. Ini membantu hentikan proses memasak dan memudahkan kulit tertanggal.
Sumber: Kak Nis
Baca juga: Cara Pilih Petai Yang Tak Busuk & Segar, Guna Tip Ini Semasa Membeli!
The post Rahsia Telur Rebus Licin Sempurna, Ikut Petua Ini Barulah Senang Nak Kupas! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan