Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng Kicap Paling Ringkas, Sedap untuk Satu Keluarga Makan!

Imej
https://ift.tt/PI1NFbD Jika anda mempunyai lebihan nasi di rumah, kami cadangkan anda cuba resepi Nasi Goreng Kicap ini. Bukan setakat ringkas, malah cepat siap dan pasti kenyang nanti. Nasi Goreng Kicap ialah sejenis nasi goreng ringkas yang menggunakan kicap sebagai bahan utama untuk memberikan rasa masin manis dan warna kehitaman yang menyelerakan. Hasil daripada perkongsian resepi Nasi Goreng Kicap oleh Ekin Hafiz mendapat perhatian di Facebook dan ramai terliur melihatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Nasi Goreng Sosej Mudah & Sedap, Guna Bahan Simple Tapi Rasa Padu! RESEPI NASI GORENG KICAP Bahan-bahan: Ayam (dipotong dadu, goreng dulu) Udang sikit (goreng sekali dengan ayam) Bawang putih dan bawang merah (ditumbuk) Bawang besar (dipotong bulat) Cili potong 2 sudu cili kisar Sebiji telur Nasi sejuk Kicap secukupnya Serbuk perasa (sikit saja, pilihan) Sayur (ikut suka, sawi atau kubis pun boleh) Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng ayam poton...

Rahsia Telur Rebus Licin Sempurna, Ikut Petua Ini Barulah Senang Nak Kupas!

https://ift.tt/rgxlRdW

telur rebus

Telur rebus memang antara lauk paling senang dibuat. Tapi bila sampai bab nak kupas, mulalah rasa geram sebab kulitnya asyik melekat pada isi.

Hasilnya, telur jadi berlubang-lubang dan tak cantik untuk dihidangkan. Terutamanya kalau untuk hidangan seperti nasi lemak atau salad.

Kalau anda selalu hadapi masalah ini, jangan risau. Ada petua mudah yang boleh membantu kulit telur tertanggal dengan cantik, tanpa merosakkan isinya.

Caranya ringkas, bahan pun tak perlu banyak. Hasilnya pula memang puas hati bila tengok telur licin elok dan kejadian sempurna.

Baca juga: Mata Blender Tumpul? Cuba Petua Mudah Ini, Hasilnya Tajam Macam Baru!

PETUA KUPAS TELUR REBUS SUPAYA KULIT TAK MELEKAT & CANTIK KEJADIANNYA

telur rebus

Cara-caranya:

  1. Mula-mula, isi air dalam periuk dan biarkan hingga betul-betul mendidih.
  2. Apabila air dah mendidih, perlahankan api supaya air tidak terlalu bergolak.
  3. Masukkan telur dengan berhati-hati supaya kulitnya tidak retak.
  4. Naikkan semula api ke tahap sederhana-tinggi dan teruskan merebus selama 5 hingga 10 minit, bergantung pada saiz telur dan tahap kemasakan yang diingini.
  5. Setelah masak, segera angkat telur dan bilas di bawah air paip mengalir atau rendam dalam air sejuk beberapa minit. Ini membantu hentikan proses memasak dan memudahkan kulit tertanggal.

Sumber: Kak Nis

Baca juga: Cara Pilih Petai Yang Tak Busuk & Segar, Guna Tip Ini Semasa Membeli!

The post Rahsia Telur Rebus Licin Sempurna, Ikut Petua Ini Barulah Senang Nak Kupas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan