Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Rahsia Gulai Lemak Ikan Cili Api & Kacang Bendi Yang Sedap, Auto Tambah Nasi!

https://ift.tt/wtXafAr

gulai lemak ikan

Sedang mencari idea untuk hidangan tengah hari yang ringkas tetapi menyelerakan? Resepi gulai lemak ikan cili api dengan kacang bendi ini patut anda cuba!

Hanya menggunakan bahan asas yang mudah didapati. Hidangan ini bukan sahaja cepat disediakan, malah rasanya cukup memikat dan sesuai untuk seisi keluarga.

Baca juga: Cara Buat Sambal Totok Ikan Bilis, Punyalah Sedap Sampai Tak Toleh Kiri Kanan Dah!

RESEPI GULAI LEMAK IKAN CILI PADI DENGAN KACANG BENDI

gulai lemak ikan

Bahan-bahan:

  • Ikan (apa-apa jenis ikan pun boleh)
  • Santan kotak
  • Kacang bendi
  • 1 batang serai (dititik)
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 1 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Bahan bahan kisar:

  • 10 tangkai cili padi
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 inci kunyit hidup

Cara-cara:

  1. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan masak sehingga airnya hampir kering dan bahan masak sempurna.
  2. Tambahkan santan dan sedikit air mengikut kepekatan kuah yang diinginkan. Masukkan serai dan kacau sentiasa sehingga kuah mendidih.
  3. Masukkan ikan bersama garam, gula dan asam keping. Biarkan sehingga ikan masak.
  4. Akhir sekali, masukkan kacang bendi dan kacau seketika.
  5. Setelah semuanya masak, tutup api dan gulai lemak sedia untuk dihidangkan.

Sumber resipi dan gambar: Khalif Khlif

Baca juga: Resipi Pecel Ikan Pari, Lauk Berkuah Lemak Pedas Ini Memang Terangkat Lazatnya!

The post Rahsia Gulai Lemak Ikan Cili Api & Kacang Bendi Yang Sedap, Auto Tambah Nasi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan