Cara Buat Kuih Getas Paling Senang, Rangup Di Luar & Lembut Kenyal Di Dalam!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau anda sedang mencari resepi kuih getas lembut yang mudah dan confirm jadi, resipi ini memang wajib cuba.
Kuih tradisional ini antara yang digemari ramai kerana rasanya yang lemak manis, rangup di luar, lembut dan kenyal di dalam.
Rahsia kelembutan kuih ini terletak pada campuran nasi yang dikisar halus bersama adunan tepung. Kelapa parut pula menambah rasa lemak dan aroma yang wangi.
Kuih getas ini enak dimakan begitu sahaja, lebih-lebih lagi jika dihidang sebagai kudapan waktu minum petang. Ditambah pula dengan lapisan gula yang manis dan rangup, memang bertambah sedap!
Baca juga: Resipi Kuih Kering ‘Legend’ Rangup & Manis, Kudapan Mudah Yang Buat Terkenang Zaman Kecil
RESEPI KUIH GETAS LEMBUT
Bahan-bahan:
- 500 gram tepung pulut (1 kampit)
- 3 sudu makan tepung gandum
- 1 cawan nasi sejuk (dikisar halus)
- 1 biji kelapa parut
- Sedikit garam
- Gula untuk sira
- Air secukupnya
Cara penyediaan:
- Satukan tepung pulut, tepung gandum, kelapa parut, nasi sejuk kisar dan sedikit garam dalam satu bekas besar.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil menguli hingga adunan menjadi lembut dan tidak melekat di tangan.
- Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Ulang hingga adunan habis.
- Panaskan minyak secukupnya dengan api perlahan (minyak jangan terlalu panas).
- Goreng kuih getas hingga kekuningan dan masak sekata. Angkat dan toskan minyak.
Cara sira gula:
- Dalam kuali lain, cairkan gula dengan sedikit air hingga menjadi pekat dan berbuih halus.
- Masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Gaul cepat-cepat hingga gula menyelaputi kuih dan mula mengeras.
- Angkat dan sejukkan. Kuih getas sedia dinikmati!
Sumber: Hamizah Yatim
Baca juga: Rahsia Buat Kuih Tiram Yang Rangup & Berlapis Cantik, Sebalang Memang Tak Cukup!
The post Cara Buat Kuih Getas Paling Senang, Rangup Di Luar & Lembut Kenyal Di Dalam! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan