Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Cara Buat Kuih Getas Paling Senang, Rangup Di Luar & Lembut Kenyal Di Dalam!

https://ift.tt/ZuLik8X

resepi kuih getas lembut

Kalau anda sedang mencari resepi kuih getas lembut yang mudah dan confirm jadi, resipi ini memang wajib cuba.

Kuih tradisional ini antara yang digemari ramai kerana rasanya yang lemak manis, rangup di luar, lembut dan kenyal di dalam.

Rahsia kelembutan kuih ini terletak pada campuran nasi yang dikisar halus bersama adunan tepung. Kelapa parut pula menambah rasa lemak dan aroma yang wangi.

Kuih getas ini enak dimakan begitu sahaja, lebih-lebih lagi jika dihidang sebagai kudapan waktu minum petang. Ditambah pula dengan lapisan gula yang manis dan rangup, memang bertambah sedap!

Baca juga: Resipi Kuih Kering ‘Legend’ Rangup & Manis, Kudapan Mudah Yang Buat Terkenang Zaman Kecil

RESEPI KUIH GETAS LEMBUT

resepi kuih getas lembut

Bahan-bahan:

  • 500 gram tepung pulut (1 kampit)
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 1 cawan nasi sejuk (dikisar halus)
  • 1 biji kelapa parut
  • Sedikit garam
  • Gula untuk sira
  • Air secukupnya

Cara penyediaan:

  1. Satukan tepung pulut, tepung gandum, kelapa parut, nasi sejuk kisar dan sedikit garam dalam satu bekas besar.
  2. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil menguli hingga adunan menjadi lembut dan tidak melekat di tangan.
  3. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Ulang hingga adunan habis.
  4. Panaskan minyak secukupnya dengan api perlahan (minyak jangan terlalu panas).
  5. Goreng kuih getas hingga kekuningan dan masak sekata. Angkat dan toskan minyak.

Cara sira gula:

  1. Dalam kuali lain, cairkan gula dengan sedikit air hingga menjadi pekat dan berbuih halus.
  2. Masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Gaul cepat-cepat hingga gula menyelaputi kuih dan mula mengeras.
  3. Angkat dan sejukkan. Kuih getas sedia dinikmati!

Sumber: Hamizah Yatim

Baca juga: Rahsia Buat Kuih Tiram Yang Rangup & Berlapis Cantik, Sebalang Memang Tak Cukup!

The post Cara Buat Kuih Getas Paling Senang, Rangup Di Luar & Lembut Kenyal Di Dalam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan