Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Sambal Ikan Bilis Petai, Lauk Paling Jimat Tapi Sedap Macam Mak Masak!

https://ift.tt/NCdRS3L

sambal ikan bilis petai

Ramai yang mula mencari jalan untuk berjimat tanpa perlu berkorban rasa dalam hidangan seharian. Jadi, tak hairanlah Sambal Ikan Bilis Petai sentiasa menjadi pilihan.

Lauk ini nampak saja biasa, tapi apabila tumis sampai naik bau memang cukup menambat selera. Gabungan ikan bilis yang garing bersama rasa sambal yang cukup harmoni, buat kita teringat masakan mak di kampung.

Baru-baru ini, Khalif Khlif telah kongsikan resipi menarik iaitu Sambal Ikan Bilis Petai di Facebook yang hasilnya sangat sedap dan nampak menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Ikan Bilis Kentang Terung Tempe Berlado, Lauk Tunggu Gaji Yang Jimat Tapi Sedap!

RESIPI SAMBAL

IKAN BILIS PETAI

sambal ikan bilis petai

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kopek petai dan buang kulitnya.

2. Kisar cili kering bersama belacan, bawang putih dan bawang merah, kemudian ketepikan.

3. Panaskan minyak masak dan goreng ikan bilis. Jangan terlalu garing sebab akan menyebabkan ikan bilis keras. Angkat dan ketepikan.

4. Seterusnya, gunakan minyak masak yang sama dan tumis bahan kisar tadi sampai naik minyak.

5. Selepas itu, masukkan gula dan kacau sebati.

6. Kemudian, perah air asam jawa dan masukkan dalam masakan. Kacau lagi.

7. Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan petai, kemudian gaul lagi. Siap untuk dihidang!

sambal ikan bilis petai

Sebenarnya, lauk paling jimat pun boleh buat kita tersenyum sendiri lepas makan. Bukan setakat boleh jimat poket, malah kaya rasa dan penuh dengan kenangan.

Selamat mencuba!

Sumber: Khalif Khlif

Baca juga: Ikan Bilis Goreng Bawang, Lauk Akhir Bulan Ini Sedap Macam Mak Masak!

The post Sambal Ikan Bilis Petai, Lauk Paling Jimat Tapi Sedap Macam Mak Masak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan