Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Resepi Bubur Asyura Utara Cara Mudah, Hanya Guna 2 Cawan Tepung & Santan Kotak!

https://ift.tt/oY6ykh4

resepi bubur asyura utara

Salah satu juadah yang sering mengisi kenangan awal Muharram di kampung ialah Bubur Asyura. Kali ini, kami nak ajak anda cuba resepi Bubur Asyura Utara yang sedap.

Bubur Asyura ialah bubur manis yang dimasak daripada campuran pelbagai bahan seperti tepung, santan, gula, kekacang, jagung, ubi dan kadangkala buah-buahan kering.

Perkongsian resepi Bubur Asyura Utara oleh Nur Aishah Md Saad di Facebook ini telah menarik perhatian ramai kerana hanya menggunakan 2 cawan tepung dan santan kotak saja.

Baca juga: Resepi Bubur Lambuk Guna 2 Cawan Beras, Simple Dan Mudah Dibuat Di Rumah

RESEPI BUBUR ASYURA UTARA

resepi bubur asyura utara

Bahan A:

  • 2 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 santan kotak (200ml)
  • 4 cawan air (ikut sukatan cawan yang sama dengan tepung)
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 helai daun pandan (simpulkan)
  • 1 cawan gula putih
  • Gula merah secukup rasa (ikut warna dan kemanisan yang diingini)
  • 1 cawan air panas (untuk melarutkan gula merah)

Cara menyediakan adunan A:

1. Campurkan semua bahan A dalam kuali, tapi jangan buka api dahulu.

2. Kacau rata sampai sebati. Jangan ada tepung berketul.

3. Apabila sudah sebati, baru hidupkan api perlahan.

4. Masak dan kacau perlahan-lahan sampai adunan mula pekat.

Bahan B (isi dan kekacang):

  • ½ biji ubi keledek (potong dadu kecil dan rebus dahulu)
  • ½ cawan kacang hijau (rebus sampai empuk)
  • Jagung dalam tin (guna anggaran separuh tin atau ikut suka)
  • ½ cawan kacang merah (rebus)
  • ½ cawan kacang kuda (rebus)

Cara-cara menyediakan adunan B:

1. Apabila bubur hampir masak dan likat, masukkan semua bahan B ke dalam kuali.

2. Teruskan kacau dengan api perlahan.

3. Masak sampai bubur nampak berkilat, itu tanda bubur sudah cukup masak dan pekat elok.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Aishah Md Saad

Baca juga: Bubur Asyura Johor, Nak Rasa Lebih Asli Dan Beraroma Ada Rahsianya

The post Resepi Bubur Asyura Utara Cara Mudah, Hanya Guna 2 Cawan Tepung & Santan Kotak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan