Tip Masak Bihun Goreng Tanpa Kacau Banyak Kali, Bihun Elok Lembut & Tak Putus
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau sedang mencari resepi bihun goreng sedap, ini salah satu resipi yang wajib dicuba. Bihun yang dimasak dengan teknik yang betul bukan saja lebih sedap, tapi juga kekal panjang, lembut dan tak mudah putus.
Resipi ini menggunakan teknik mengukus atau steam bihun selepas digaul dengan bahan tumis untuk menghasilkan bihun yang lembut tanpa perlu dikacau berulang kali. Cara ini biasa digunakan oleh tukang masak katering kerana lebih cepat, bihun tak hancur dan setiap helai kekal cantik.
Kalau nak tahu resipi penuh, jom baca artikel ini sampai habis. Sesuai masak untuk sarapan, makan tengah hari atau makan malam yang ringkas tapi memang mengenyangkan!
Baca juga: Resepi Bihun Soto Beraroma, Kuah Punyalah Sedap Sampai Esok Teringat!
RESEPI BIHUN GORENG SEDAP DAN TAK PUTUS
Bahan-bahan:
- 1 paket bihun (direndam selama 5 minit) – empunya resipi guna bihun Cap Bintang
- 10 biji cili padi – ditumbuk kasar
- 8 ulas bawang putih – diketuk
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap cair atau kicap lemak manis
- 3–4 sudu besar kicap pekat karamel (ikut cita rasa – untuk rasa dan warna)
- 1 sudu besar cuka makan
- 1/3 cawan minyak
- 1 sudu besar lada sulah
- Isi ayam/daging/fish ball atau fish cake – ikut selera
- Sayur pilihan: kobis dan sawi
- 2 sudu besar gula (boleh abaikan jika tidak suka manis)
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara memasak:
- Rendam bihun dalam air paip suhu bilik selama 5 minit. Bila bihun dah lembut dan boleh dilentur, toskan.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga wangi, kemudian masukkan cili padi tumbuk.
- Masukkan bahan protein seperti isi ayam, udang, fish ball atau fish cake.
- Masukkan sos tiram, cuka, kicap cair dan kicap pekat. Tambahkan lada sulah dan 1 cawan air.
- Masukkan garam dan gula. Jika ada serbuk ikan bilis seperti jenama Niigata, boleh tambah untuk lebih rasa. Masak hingga menggelegak.
- Masukkan bihun yang telah ditoskan tadi. Gaulkan rata bersama bahan tumis.
- Masukkan sayur seperti kobis dan sawi.
- Kacau bihun sekadar rata, tak perlu kacau terlalu banyak. Jika nampak terlalu kering, boleh tambah sedikit air.
- Tutup kuali dan biarkan masak atas api perlahan selama 5 hingga 8 minit supaya bihun ‘steam’ dan masak sempurna tanpa perlu dikacau selalu.
- Selepas itu, buka penutup. Bihun yang masak elok tak akan putus-putus. Rasa dulu, jika tiada rasa bihun mentah, maknanya dah siap!
Sumber: Eny Yusnizar Abdullah
Baca juga: Buat Sendiri Bihun Kungfu Sedap, Padu Macam Makan Dekat Kedai!
The post Tip Masak Bihun Goreng Tanpa Kacau Banyak Kali, Bihun Elok Lembut & Tak Putus appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan