Resipi Ikan Bilis Goreng Berlada, Dah Gaul Sambal Pun Tetap Rangup & Tak Lemau!

Resipi ikan bilis goreng berlada ini sangat ringkas tapi cukup padu rasanya. Bau sambalnya saja dah cukup membuka selera, apatah lagi bila dimakan bersama nasi panas. Memang licin pinggan dibuatnya!
Selain dimakan dengan nasi, ikan bilis goreng berlada ini juga sedap diratah begitu saja atau dijadikan bekal. Boleh tahan lama juga kalau disimpan dalam bekas kedap udara, jadi sesuai juga dibawa masa travel.
Baca juga: Resipi Ikan Kerapu Goreng Halia & Bawang Putih Rangup, Bertambah Wangi Bila Disiram Sos Kicap!
RESIPI IKAN BILIS GORENG BERLADA

Bahan-bahan:
- Ikan bilis (digoreng garing terlebih dahulu)
- Cili api secukupnya
- Bawang putih
- Minyak masak
- 1 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
- Garam (jika perlu)
Cara memasak:
- Kisar kering cili api dan bawang putih sampai lumat.
- Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bahan kisar dengan api kecil. Biarkan sampai naik bau wangi dan kelihatan garing sedikit.
- Masukkan serbuk pati ikan bilis dan kacau sebati. Kalau suka, boleh tambah sedikit garam mengikut cita rasa.
- Bila sambal dah garing cantik, tolak ke tepi kuali supaya tak cepat hangus.
- Masukkan ikan bilis goreng dan gaul rata hingga sambal melekat elok pada ikan bilis.
- Bila semuanya sekata dan sambal dah nampak kering, boleh terus angkat dan hidang.
Sumber: Yats Yati
Baca juga: Resipi Ikan Tuna Masak Pedas, Lauk Ringkas Tapi Sedap Sampai Tambah Nasi 2 Pinggan!
The post Resipi Ikan Bilis Goreng Berlada, Dah Gaul Sambal Pun Tetap Rangup & Tak Lemau! appeared first on MyResipi.
Ulasan
Catat Ulasan