Tips Sotong Tak Liat Sepantas 3 Minit, Lembut & Tak Kecut Bila Masak!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain

Siapa di sini masih hadapi masalah sotong yang liat dan kecut setelah masak? Nampaknya, sudah sampai masa untuk anda belajar tentang tips sotong tak liat yang mudah.
Sotong merupakan antara makanan laut yang disukai ramai selain udang. Namun, tak ramai yang tahu cara memasaknya supaya hasil lembut dan berjus apabila dimakan.
Rashilla Abdul Rashid telah kongsikan tips sotong lembut dan tak liat di Facebook yang anda boleh cuba praktikkan dengan 3 langkah mudah saja. Jom kita tengok caranya!
Baca juga: Petua Ikan Bilis Rangup Tahan Lama & Tak Liat, Wajib Gaul Dengan Bahan ‘Ini’ Dulu
TIPS SOTONG TAK LIAT BILA MASAK

1. MASAK SEKEJAP SAJA.
Ingat, sotong cukup masak lebih kurang dalam 2 hingga 3 minit saja. Jika lebih, sotong akan jadi liat kerana proteinnya mengeras apabila kena panas dalam jangka masa yang lama.
2. CELUR DENGAN CEPAT.
Kredit gambar: Facebook Nenda Nor Rahani
Jika anda nak celur sotong, pastikan air betul-betul mendidih terlebih dahulu. Celur lebih kurang dalam 20 hingga 30 saat saja, kemudian angkat dan toskan.
3. MASAK DENGAN API BESAR.
Pastikan untuk guna api yang besar supaya sotong cepat masak, tapi tak sempat kecut. Cara ini bantu mengekalkan tekstur lembut dan rasa manis semula jadi sotong.
Dengan petua yang mudah, anda sudah tak perlu risau sotong jadi liat apabila masak lagi. Tak kisahlah nak buat sambal, goreng kunyit atau masak kicap, hasilnya tetap sedap dan lembut.
Kredit gambar muka depan: Facebook Nenda Nor Rahani
Sumber: Rashilla Abdul Rashid
Baca juga: Cara Lembutkan Daging Guna Kurma, Sepantas 30 Minit Dah Lembut Elok!
The post Tips Sotong Tak Liat Sepantas 3 Minit, Lembut & Tak Kecut Bila Masak! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan