Langkau ke kandungan utama

Resipi Sotong Ketuk Serai Versi Campak-Campak, Punyalah Wangi Sampai Suami Tergoda

Imej
https://ift.tt/SVbAwtx Peminat masakan berkuah dari Pantai Timur pasti menyukai hidangan Sotong Ketuk Serai . Harumnya serai yang diketuk bersama kuah masam-masam segar, cukup menyelerakan. Jika anda suka resipi yang campak-campak, inilah dia. Walaupun cara memasaknya sangat mudah dan tak menggunakan banyak bahan, tapi hasilnya tetap menggoda. Resipi Sotong Ketuk Serai dikongsikan oleh Aza Aza di Facebook yang percubaan pertamanya terus dapat pujian daripada suami tercinta. Jom kita cuba! Baca juga: Tips Sotong Tak Liat Sepantas 3 Minit, Lembut & Tak Kecut Bila Masak! RESIPI SOTONG KETUK SERAI Bahan-bahan: Air (anggaran sama seperti masak singgang ikan ) Bawang besar atau bawang holland (ikut suka) Bawang kecil Serai (diketuk manja) Bawang putih Asam keping Lada besar Sotong (jika ada telur lagi sedap) Cara-cara masak: Masukkan semua bahan kecuali sotong dan lada ke dalam periuk bersama air. Reneh sampai mendidih dan biar bahan-bahan tadi sebati serta meng...

Tips Sotong Tak Liat Sepantas 3 Minit, Lembut & Tak Kecut Bila Masak!

https://ift.tt/G9uVIZa

tips sotong tak liat

Siapa di sini masih hadapi masalah sotong yang liat dan kecut setelah masak? Nampaknya, sudah sampai masa untuk anda belajar tentang tips sotong tak liat yang mudah.

Sotong merupakan antara makanan laut yang disukai ramai selain udang. Namun, tak ramai yang tahu cara memasaknya supaya hasil lembut dan berjus apabila dimakan.

Rashilla Abdul Rashid telah kongsikan tips sotong lembut dan tak liat di Facebook yang anda boleh cuba praktikkan dengan 3 langkah mudah saja. Jom kita tengok caranya!

Baca juga: Petua Ikan Bilis Rangup Tahan Lama & Tak Liat, Wajib Gaul Dengan Bahan ‘Ini’ Dulu

TIPS SOTONG TAK LIAT BILA MASAK

tips sotong tak liat

1. MASAK SEKEJAP SAJA.

Ingat, sotong cukup masak lebih kurang dalam 2 hingga 3 minit saja. Jika lebih, sotong akan jadi liat kerana proteinnya mengeras apabila kena panas dalam jangka masa yang lama.

2. CELUR DENGAN CEPAT.

tips sotong tak liat

Kredit gambar: Facebook Nenda Nor Rahani

Jika anda nak celur sotong, pastikan air betul-betul mendidih terlebih dahulu. Celur lebih kurang dalam 20 hingga 30 saat saja, kemudian angkat dan toskan.

3. MASAK DENGAN API BESAR.

Pastikan untuk guna api yang besar supaya sotong cepat masak, tapi tak sempat kecut. Cara ini bantu mengekalkan tekstur lembut dan rasa manis semula jadi sotong.

Dengan petua yang mudah, anda sudah tak perlu risau sotong jadi liat apabila masak lagi. Tak kisahlah nak buat sambal, goreng kunyit atau masak kicap, hasilnya tetap sedap dan lembut.

Kredit gambar muka depan: Facebook Nenda Nor Rahani

Sumber: Rashilla Abdul Rashid

Baca juga: Cara Lembutkan Daging Guna Kurma, Sepantas 30 Minit Dah Lembut Elok!

The post Tips Sotong Tak Liat Sepantas 3 Minit, Lembut & Tak Kecut Bila Masak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan