Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Resipi Terung Goreng Rangup Telur Masin, Yang Tak Suka Sayur Pun Makan Sampai Licin!

https://ift.tt/ZyhUCxP

resepi terung goreng

Kalau dah tak tahu nak masak apa guna terung, apa kata cuba resepi terung goreng rangup telur masin yang lain daripada biasa ini. Gabungan terung rangup dengan rasa lemak telur masin memang buatkan siapa pun terliur!

Sebenarnya, terung ini antara sayur yang banyak orang “lari” bila nampak atas meja, terutamanya budak-budak. Tapi bila dah digoreng rangup dan disalut dengan telur masin, terus berubah jadi lauk kegemaran satu keluarga!

Baca juga: Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

RESEPI TERUNG GORENG RANGUP TELUR MASIN

resepi terung goreng

Bahan-bahan:

  • 6 biji terung – hiris memanjang (macam jejari)
  • 5 biji kuning telur masin
  • 110g mentega
  • 6 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 10 tangkai cili padi merah (boleh kurangkan ikut tahap pedas)
  • Daun kari secukupnya
  • 1 biji putih telur
  • Garam, serbuk pati ayam & lada sulah secukup rasa
  • Tepung jagung secukupnya

Cara memasak:

  1. Hiris terung memanjang, kemudian gaulkan dengan putih telur, sedikit garam, lada sulah, serbuk pati ayam, dan tepung jagung hingga sebati.
  2. Panaskan minyak dan goreng terung hingga keperangan serta rangup. Angkat dan toskan minyak.
  3. Lecek kuning telur masin hingga hancur halus.
  4. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang putih cincang hingga naik bau, kemudian masukkan daun kari dan cili padi merah.
  5. Tambahkan kuning telur masin yang telah dilecek tadi, kacau cepat sehingga berbuih dan sebati.
  6. Masukkan terung yang telah digoreng, gaul hingga semua terung disalut sempurna dengan telur masin. Perasakan dengan sedikit garam, serbuk ayam dan lada putih.
  7. Hidangkan panas-panas. Memang rangup, wangi dan lemak berkrim.

Sumber: Nur Allyssia

Baca juga: Resipi Terung Bakar Bersantan, Rasa Lemak Berkrim Jadi Igauan Keluarga

The post Resipi Terung Goreng Rangup Telur Masin, Yang Tak Suka Sayur Pun Makan Sampai Licin! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan