Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Resipi Sup Tepung Chinese Style, Rasa Padu Tapi Tak Sangka Bahan Dia Sesenang Ini!

https://ift.tt/SEHaRpu

sup tepung chinese style

Resepi sup tepung chinese style yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook bernama Nur Syahirah Ramli ini sangat mudah dan sedap.

Menurutnya, resipi ini dipelajari daripada majikan lamanya dulu. Walaupun bahan-bahannya ringkas, rasa dia memang sedap dan mengenyangkan!

Doh tepungnya lembut-lembut kenyal, dimasak dalam kuah ikan bilis yang wangi dan manis semula jadi. Memang nikmat!

Baca juga: Resipi Sup Isi Ketam Chinese Style, Hirup Panas-Panas Memang Layan!

RESEPI SUP TEPUNG CHINESE STYLE

sup tepung chinese style

Bahan-bahan doh tepung:

  • 2 cawan tepung gandum
  • Secubit garam
  • Air (tuang sedikit demi sedikit sampai boleh diuli)

Cara buat doh:

  1. Uli doh hingga lembut dan tak melekat di tangan.
  2. Cubit doh kecil-kecil dan leperkan sedikit. Ketepikan.
  3. Rebus doh dalam air mendidih hingga ia terapung.
  4. Angkat dan toskan.

Bahan-bahan kuah:

  • Segenggam ikan bilis
  • 4–5 cawan air
  • Segenggam pucuk manis (ambil daun muda)
  • Garam dan serbuk cukup rasa
  • Bawang goreng, ikan bilis goreng, cili padi hiris (untuk taburan)

Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Goreng ikan bilis hingga garing.
  2. Masukkan air dan biar mendidih.
  3. Bila kuah dah mendidih, keluarkan ikan bilis tadi dan toskan (ikan bilis ini nanti digoreng semula untuk tabur atas sup).
  4. Masukkan doh tepung yang dah direbus ke dalam kuah.
  5. Tambahkan pucuk manis, garam dan serbuk cukup rasa.
  6. Masak hingga semuanya sebati dan doh lembut.
  7. Hidangkan panas-panas, taburkan bawang goreng, ikan bilis goreng dan cili hiris di atasnya.

Sumber: Nur Syahirah Ramli

Baca juga: Cara Buat Mee Wantan Kicap & Dumpling Sup, Resipi Lengkap Dengan Bahan Sampingan Lain!

The post Resipi Sup Tepung Chinese Style, Rasa Padu Tapi Tak Sangka Bahan Dia Sesenang Ini! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan