Langkau ke kandungan utama

Resipi Pajeri Rebung Asli Utara, Rasa Sama Macam Lauk Kenduri Dulu-Dulu

https://ift.tt/3ISePKE

pajeri rebung

Resepi pajeri rebung antara lauk kampung yang digemari ramai dari dulu sampai sekarang. Kuahnya pekat berempah, bau daun kari semerbak dan rasa lemak pedas manisnya memang membangkitkan selera.

Guna rebung segar lagi sedap sebab lembut, tak liat dan bila masak dengan santan serta rempah daging, memang rasa dia padu betul. Setiap suap terasa macam lauk kenduri kampung zaman dulu.

Kalau anda pun rindu masakan tradisional yang penuh aroma, jom cuba resepi pajeri rebung gaya Utara ini. Tak susah pun nak masak, tapi hasilnya memang sedap sampai licin pinggan dibuatnya!

Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap!

RESEPI PAJERI REBUNG ASLI UTARA

pajeri rebung

Bahan utama:

  • Rebung yang telah direbus
  • 2 paket kecil rempah daging
  • 1 sudu besar kerisik
  • Santan (ikut kepekatan kuah yang diinginkan)
  • 1 sudu besar udang kering
  • 2 sudu besar gula merah
  • 2 sudu besar gula putih
  • Minyak untuk menumis

Bahan tumis:

  • 3 ulas bawang merah (hiris)
  • 3 ulas bawang putih (hiris)
  • 2 inci halia (hiris)
  • Rempah empat sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis)
  • Daun kari secukupnya

Cara-cara memasak:

  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris bersama rempah empat sekawan serta daun kari hingga naik bau.
  2. Bila dah garing, masukkan rempah daging yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis sampai pecah minyak.
  3. Masukkan udang kering, rebung, gula merah dan gula putih. Gaul sebati.
  4. Bila rempah dah betul-betul garing dan pecah minyak, masukkan santan serta kerisik.
  5. Perasakan dengan garam secukupnya dan biarkan kuah mendidih hingga pekat mengikut cita rasa.

Siap! Pajeri rebung ini sedap dimakan dengan nasi panas, lauk sambal ikan bilis atau telur dadar. Memang terasa aroma tradisional Utara yang ori.

Sumber: Dayang Senandung Azila

Baca juga: Resipi Pajeri Rambutan Ini Sangat ‘Legend’, Orang Dulu-Dulu Je Tahu Kesedapannya

The post Resipi Pajeri Rebung Asli Utara, Rasa Sama Macam Lauk Kenduri Dulu-Dulu appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan