Langkau ke kandungan utama

Resipi Nasi Berlauk Ayam Gulai Dengan Sambal Belacan, Sarapan Wajib ‘Oghe Kelate’!

https://ift.tt/qXBvJmg

resepi gulai ayam kelantan

Kalau sebut tentang sarapan klasik negeri Cik Siti Wan Kembang, mesti ramai terbayang nasi berlauk yang digandingkan dengan gulai ayam. Hidangan ini memang cukup terkenal, sebab itu ramai yang mencari resepi gulai ayam Kelantan untuk cuba buat sendiri di rumah.

Bagi orang Kelantan, nasi berlauk ayam gulai bukan sekadar makanan, tapi sebahagian daripada rutin pagi. Kuahnya mesti pekat, berlemak dan kaya dengan aroma rempah yang ditumis lama sampai pecah minyak. Itulah rahsia yang menjadikan gulai versi Kelantan ini lain daripada negeri lain.

Dengan mencuba resipi mudah ini, anda boleh hasilkan gulai yang rasanya seakan-akan beli di warung sarapan pagi di Kota Bharu! Tak susah pun nak masak, bahan pun senang dicari. Jom cuba!

Baca juga: Ayam Masak Merah Pekat Likat, Rasa Pedas Manis Macam Lauk Kenduri!

Resipi Sambal Jate (Sambal Cili Padi Kelantan)

resepi gulai ayam kelantan

Sambal jate ini sangat ringkastapi padu rasanya. Sesuai dimakan dengan nasi berlauk, nasi dagang atau nasi kerabu.

Bahan-bahan:

Cara buat:

  1. Kisar semua bahan tanpa air sampai halus. Siap! Sambal ini boleh tahan lama, malah kalau simpan elok dalam bekas bersih, boleh tahan berbulan-bulan.

Resepi Gulai Ayam Kelantan

resepi gulai ayam kelantan

Bahan-bahan:

  • Kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
  • Bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, buah keras, lengkuas, halia (dikisar halus)
  • Lada kering (dikisar halus)
  • Rempah gulai pilihan (campur dengan sedikit air jadi pes)
  • Ayam (potong kecil, lebih kurang 24–30 ketul seekor)
  • Santan
  • Gulai melaka
  • Garam, asam keping dan serbuk perasa (jika suka)

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, serta bunga lawang hingga naik bau.
  2. Masukkan bahan kisar (bawang, kunyit, buah keras, lengkuas, halia) dan tumis 5–6 minit atau hingga pecah minyak.
  3. Tambah lada kering kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan pes rempah gulai (campur air dulu supaya tak cepat hangit). Jenama terpulang pada masing-masing atau guna rempah timbang pun boleh.
  5. Tumis lagi hingga pecah minyak. Bahagian ini orang Kelantan panggil “mati awah” – maksudnya bagi rempah betul-betul masak dulu.
  6. Masukkan ayam dan gaul sebati dengan bahan tumis tadi.
  7. Tambah santan, gula melaka, garam, asam keping dan sedikit serbuk perasa kalau suka. Kalau nampak terlalu pekat, tambah sedikit air sebab nanti ayam akan keluarkan airnya sendiri.
  8. Reneh lebih kurang 30 minit atau lebih, ikut banyak mana masakan. Bila nampak kuah dah pecah minyak cantik, itu tandanya gulai dah siap!

Kalau nak lagi sedap, makan panas-panas dengan sambal jate dan hirisan timun. Inilah rupa sarapan klasik orang Kelantan yang ringkas tapi penuh rasa tradisi.

Sumber: Farith Ismail

Baca juga: Cara Goreng Ayam Kunyit Lagi Sedap Dari Biasa, Tak Kering & Confirm Jadi Juicy!

The post Resipi Nasi Berlauk Ayam Gulai Dengan Sambal Belacan, Sarapan Wajib ‘Oghe Kelate’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan