Langkau ke kandungan utama

Resepi Air Asam Kicap Ketagih, Makan Dengan Ikan Bakar Rasa Nak Cicah Lagi & Lagi!

Imej
https://ift.tt/0NHspbX Teringin nak makan ikan bakar, jangan lupa sediakan pencicahnya supaya rasa lebih padu. Apa kata cuba resepi Air Asam Kicap , pasti hasilnya memuaskan dan buat selera terangkat. Gabungan rasa masam, pedas dan masin dalam  Air Asam Kicap membuatkan ikan bakar lebih sedap daripada biasa. Selain ikan bakar, ia juga sedap dimakan dengan makanan laut. Kami tertarik dengan perkongsian Aida Akashahfitri di Facebook tentang Air Asam Kicap yang dibuatnya. Lihat gambar saja, boleh buat perut kenyang jadi lapar semula. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI AIR ASAM KICAP Bahan-bahan: Cili besar merah Cili kecil Bawang besar Tomato Limau kasturi atau limau nipis Kicap Sambal belacan Cara-cara buat: Mula-mula, potong cili , bawang besar dan tomato. Kemudian, letak 1 atau 2 sudu sambal belacan (ikut tahan kepedasan masing-masing). Selepas itu, perah limau kasturi atau limau nipis. Ak...

Resipi Kuih Masalodeh Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Paling Sedap Makan Panas-Panas!

https://ift.tt/P8qV7WA

kuih masalodeh

Kalau sebut kuih masalodeh, mesti ramai terus teringat rasa rangupnya di luar dan lembut di dalam. Aromanya yang wangi dengan daun kari dan rempah memang cukup membuka selera. Kuih ini bukan saja sedap untuk sarapan pagi, tapi juga pilihan terbaik waktu minum petang bersama keluarga.

Walaupun nampak macam susah nak buat, sebenarnya resepi kuih masalodeh ini mudah saja. Cuma perlukan kacang dhal, bawang, cili dan sedikit rempah. Hasilnya memang padu!

Baca juga: Wanita India Kongsi Cara Masak Ayam Varuval, Rempah Wangi, Rasa Pun Padu!

RESEPI KUIH MASALODEH

kuih masalodeh

Bahan-bahan:

  • 2 cawan kacang dhal – direndam semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam
  • 1 labu bawang besar – dihiris nipis
  • 5 tangkai cili kering – dihiris halus
  • 3 tangkai daun kari – diracik
  • 1 biji cili hijau (jika suka) – dihiris
  • 1 biji cili merah (jika suka) – dihiris
  • 1 ½ sudu besar jintan manis – ditumbuk
  • 1 sudu teh garam halus (atau secukupnya)
  • ½ sudu teh gula
  • Sedikit serbuk perasa (jika suka)

Cara-cara:

  1. Toskan kacang dhal yang telah direndam. Kisar menggunakan blender bersama sedikit air hingga hancur. Jika ada sedikit biji dhal yang tidak hancur pun tidak mengapa, Itu yang buat masalodeh lebih sedap!
  2. Selepas dikisar, tapis dan biarkan seketika supaya lebihan air keluar. Tekan-tekan sedikit supaya tidak terlalu banyak air, kerana adunan yang terlalu cair akan mudah berderai ketika digoreng. Ambil sedikit mendapan air kisaran yang pekat di bahagian bawah dan campurkan ke dalam adunan. Ibi berfungsi sebagai agen pelekat.
  3. Kemudian, masukkan semua bahan lain dan gaul hingga sebati. Pastikan rasa masin dan manisnya seimbang.
  4. Panaskan minyak yang banyak. Ambil sedikit adunan (saiz sederhana), bulatkan dan leperkan di atas tapak tangan. Masukkan perlahan-lahan ke dalam minyak panas.
  5. Goreng menggunakan api sederhana hingga keemasan. Bila dah masak, angkat dan toskan minyaknya.

Sumber: Nur Masri

Baca juga: Resipi Gulab Jamun, Manisan India Ini Sangat Lembut & Cair Dalam Mulut!

The post Resipi Kuih Masalodeh Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Paling Sedap Makan Panas-Panas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan