Resipi Ikan Tuna Masak Pedas, Lauk Ringkas Tapi Sedap Sampai Tambah Nasi 2 Pinggan!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain

Kalau ada beli ikan tuna tapi tak tahu nak masak apa, apa kata jom cuba resepi ikan tuna pedas ini. Bila digandingkan dengan nasi panas, memang terangkat!
Ikan tuna antara ikan yang kaya dengan protein dan sesuai dimasak dengan pelbagai cara. Selain dibuat kari atau sambal, versi pedas begini pun sedap sangat.
Jadi, kalau ada ikan tuna segar di rumah, anda bolehlah cuba resip ini untuk hidangan makan tengah hari atau makan malam yang mengenyangkan.
Baca juga: Resipi Ikan Masak Asam, Lauk Simple Yang Buat Selera Naik & Senang Dimasak
RESEPI IKAN TUNA PEDAS

Bahan-bahan:
- 1/2 kg tuna segar
- 6 biji cili kering kerinting
- 2 biji tomato
- 15 biji cili api
- 1 keping halia
- 3 biji kemiri
- 4 ulas bawang putih
- 7 ulas bawang merah
Cara memasak:
- Cuci ikan tuna segar sehingga bersih dari segala kotoran.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan tuna hingga masak, kemudian ketepikan.
- Kisar semua bahan lain hingga halus.
- Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan ikan tuna yang digoreng tadi, gaul hingga semuanya sebati dan bercampur rata.
- Biarkan seketika sehingga rempah meresap sepenuhnya ke dalam ikan.
- Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas.
Sumber resipi dan gambar: Mira Ghandara
Baca juga: Resipi Ikan Kerisi Masak Sambal Cili Hijau & Merah, Pedas Kering Memang Padu!
The post Resipi Ikan Tuna Masak Pedas, Lauk Ringkas Tapi Sedap Sampai Tambah Nasi 2 Pinggan! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan