Langkau ke kandungan utama

Resepi Sup Ayam Sedap Versi Chef Anis Nabilah, Kuah Takkan Hijau Kalau Ikut Cara Ini

Imej
https://ift.tt/YOUE1LM Apabila badan tak berapa sihat atau hilang selera makan, buat saja resepi Sup Ayam sedap untuk mengubat rasa. Kuahnya yang ringan tapi berperisa, buat tekak dan badan terus segar. Chef selebriti terkenal, Anis Nabilah, turut berkongsi resepi Sup Ayam sedap kegemarannya di Instagram yang ringkas tapi sangat menyegarkan apabila dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Sup Ikan Merah Simple Resipi Ibu Mertua, Kuah Hijau Padu & Isi Lembut! RESEPI SUP AYAM SEDAP OLEH CHEF ANIS NABILAH Bahan kisar: 1 sudu kecil biji lada putih 1 biji bawang besar kuning ½ inci halia 8 ulas bawang putih 4 hingga 5 batang daun sup cina Bahan sup: Sedikit minyak sayuran 1 paket sup bunjut (atau buat sendiri dengan ½ sudu kecil jintan manis, 1 sudu kecil lada hitam, 1 sudu kecil biji ketumbar, 1 bunga lawang, 1 batang kulit kayu manis dan 1 sudu kecil cengkih) 600g kentang kuning (dikupas dan dipotong 4) 200g lobak merah (dipotong dadu) 8 hingga 10 keping peha ayam tan...

Resepi Sambal Jawa Paling Padu, Pedas Manis Sekata Sampai Licin Nasi!

https://ift.tt/Afvipxk

resepi sambal jawa

Ramai suka lauk ringkas dengan rasa yang seimbang dan membangkitkan selera. Jadi kali ini, kami nak kongsikan resepi Sambal Jawa yang paling sedap dan mudah disediakan.

Sambal Jawa merupakan hidangan tradisi yang popular di kalangan orang Jawa. Biasanya, ia dimasak dengan bahan goreng seperti tempe, tauhu dan kentang.

Jika nak masak sendiri di rumah, resepi Sambal Jawa perkongsian Norma Nina di Facebook antara yang mudah disediakan dan hasilnya memang mengagumkan. Jom kita cuba!

Baca juga: Ayam Masak Kicap Jawa, Selera Terangkat Sampai Ke Langit Dengan Lauk Ini

RESEPI SAMBAL JAWA

resepi sambal jawa

Bahan-bahan yang digoreng dahulu:

Bahan tumis:

Bahan tambahan (pilihan):

  • Pedal
  • Hati ayam

resepi sambal jawa

Cara-cara masak:

  1. Mula-mula, tumis bawang merah, bawang putih, cili kering potong dan ikan bilis sampai kekuningan.
  2. Kemudian, masukkan cili kering yang sudah dikisar dan tumis sampai betul-betul masak.
  3. Selepas itu, tambahkan kicap manis dan suhun yang telah direndam lembut.
  4. Seterusnya, masukkan kacang panjang dan kacau rata.
  5. Setelah itu, masukkan semua bahan yang sudah digoreng tadi iaitu tempe, tauhu dan kentang.
  6. Gaulkan sampai semua bahan sebati, kemudian perasakan dengan garam, gula dan sedikit serbuk perasa.
  7. Akhir sekali, kacau sampai semuanya masak dan sambal jadi pekat berkilat.

Selamat mencuba!

Sumber: Suriani Mohd

Baca juga: Mee Jawa Dengan Kuah Paling Sempoi, Buat Banyak Kali Pun Tak Jemu

The post Resepi Sambal Jawa Paling Padu, Pedas Manis Sekata Sampai Licin Nasi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan