Resepi Sambal Jawa Paling Padu, Pedas Manis Sekata Sampai Licin Nasi!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain

Ramai suka lauk ringkas dengan rasa yang seimbang dan membangkitkan selera. Jadi kali ini, kami nak kongsikan resepi Sambal Jawa yang paling sedap dan mudah disediakan.
Sambal Jawa merupakan hidangan tradisi yang popular di kalangan orang Jawa. Biasanya, ia dimasak dengan bahan goreng seperti tempe, tauhu dan kentang.
Jika nak masak sendiri di rumah, resepi Sambal Jawa perkongsian Norma Nina di Facebook antara yang mudah disediakan dan hasilnya memang mengagumkan. Jom kita cuba!
Baca juga: Ayam Masak Kicap Jawa, Selera Terangkat Sampai Ke Langit Dengan Lauk Ini
RESEPI SAMBAL JAWA

Bahan-bahan yang digoreng dahulu:
Bahan tumis:
- Bawang merah (dihiris)
- Bawang putih (dihiris)
- Cili kering (dipotong halus)
- Segenggam ikan bilis
Bahan tambahan (pilihan):
- Pedal
- Hati ayam

Cara-cara masak:
- Mula-mula, tumis bawang merah, bawang putih, cili kering potong dan ikan bilis sampai kekuningan.
- Kemudian, masukkan cili kering yang sudah dikisar dan tumis sampai betul-betul masak.
- Selepas itu, tambahkan kicap manis dan suhun yang telah direndam lembut.
- Seterusnya, masukkan kacang panjang dan kacau rata.
- Setelah itu, masukkan semua bahan yang sudah digoreng tadi iaitu tempe, tauhu dan kentang.
- Gaulkan sampai semua bahan sebati, kemudian perasakan dengan garam, gula dan sedikit serbuk perasa.
- Akhir sekali, kacau sampai semuanya masak dan sambal jadi pekat berkilat.
Selamat mencuba!
Sumber: Suriani Mohd
Baca juga: Mee Jawa Dengan Kuah Paling Sempoi, Buat Banyak Kali Pun Tak Jemu
The post Resepi Sambal Jawa Paling Padu, Pedas Manis Sekata Sampai Licin Nasi! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan